AMSTERDAM - Een meerderheid in de Tweede Kamer vindt dat er namens het kabinet niemand naar EK-voetbalwedstrijden in Oekraïne moet gaan als de situatie rond de veroordeelde oud-premier Joelia Timosjenko en andere gevangen niet verbetert.

Een Kamermeerderheid van in elk geval CDA, PvdA, SP en D66 staat op dat standpunt.

Minister Edith Schippers van Sport laat in een reactie weten dat het kabinet zich zorgen maakt over Timosjenko en haar zaak nauwgezet blijft volgen. ''Het kabinet zal zich nog beraden hoe hiermee in relatie tot aanwezigheid bij EK-wedstrijden in Oekraine zal worden omgegaan.''

Onderzoek

Maar een Kamermeerderheid wil verder gaan. Zo vindt het CDA dat bewindslieden alleen kunnen afreizen als er eerst een onafhankelijk onderzoek is geweest naar de toestand in Oekraïense gevangenissen. CDA-Kamerlid Henk Jan Ormel verwijst niet alleen naar de situatie van de oud-premier Joelia Timosjenko, maar ook naar andere oud-ministers die veroordeeld dreigen te worden. Timosjenko zit al vast en zou mishandeld zijn door cipiers.

''We kunnen daar niet gezellig voetbal gaan kijken als een aantal kilometers verderop mensen onder slechte omstandigheden gevangenzitten'', zegt Ormel. Hij roept minister Uri Rosenthal van Buitenlandse Zaken op zich in te zetten voor een onafhankelijk onderzoek, bijvoorbeeld door de Organisatie voor Veiligheid en Samenwerking in Europa (OVSE).

Wedstrijden

Ook de PvdA heeft Rosenthal en minister Edith Schippers van Sport opgeroepen Oekraïne aan te spreken op de behandeling van Timosjenko en haar partij.

Harry van Bommel (SP) vindt dat Nederlandse bewindslieden weg moet blijven bij wedstrijden in Oekraïne. Hij gaat er zonder meer van uit dat het kabinet het voorbeeld van voorzitter José Manuel Barroso van de Europese Commissie volgt.

Die liet al weten dat hij vanwege de detentie van Timosjenko niet naar Oekraïne gaat. Presidenten uit een vijftal landen, waaronder Duitsland, Oostenrijk en Italië, hebben laten weten dat zij niet naar een top van Centraal- en Oost-Europese leiders op de Krim gaan.