DEN HAAG - Het CDA vindt dat leden van het Nederlandse kabinet niet naar EK-voetbalwedstrijden in Oekraïne moeten gaan als er niet eerst een onafhankelijk onderzoek is geweest naar de toestand in Oekraïense gevangenissen. 

CDA-Kamerlid Henk Jan Ormel zei dat maandag.

Hij verwijst naar de situatie van de oud-premier Joelia Timosjenko, maar ook naar andere oud-ministers die veroordeeld dreigen te worden. Timosjenko zit al vast en zou mishandeld zijn door cipiers.

Oproep

''We kunnen daar niet gezellig voetbal gaan kijken als een aantal kilometers verderop mensen onder slechte omstandigheden gevangenzitten'', zegt Ormel.

Hij roept minister Uri Rosenthal van Buitenlandse Zaken op zich in te zetten voor een onafhankelijk onderzoek, bijvoorbeeld door de Organisatie voor Veiligheid en Samenwerking in Europa (OVSE).

Ook de PvdA heeft Rosenthal en minister Edith Schippers van Sport opgeroepen Oekraïne aan te spreken op de behandeling van Timosjenko en haar partij.

Zorgen

Eerder liet de voorzitter van de Europese Commissie, José Manuel Barroso, al weten dat hij vanwege de detentie van Timosjenko geen voetbal gaat kijken in Oekraïne. Presidenten uit een vijftal landen, waaronder Duitsland, Oostenrijk en Italië, hebben laten weten dat zij niet naar een top van Centraal- en Oost-Europese leiders op de Krim gaan.

Ormel spreekt zijn zorgen uit over Timosjenko en over verdenkingen dat veel anderen onterecht gevangenzitten, maar ook over de omstandigheden in de gevangenissen.