DEN HAAG - Als het aan minister Opstelten van Veiligheid en Justitie ligt, gaat de invoering van de wietpas gewoon door nu het kabinet gevallen is. Oók volgend jaar in Amsterdam.

Dat zegt hij in een video-interview met NU.nl, waarin de demissionair minister antwoord geeft op vragen die lezers hem via NUjij.nl hebben voorgelegd.

Daarin wordt onder andere de vraag beantwoord of Opstelten voor zichzélf van plan is een wietpas aan te vragen (zie de video’s onderaan dit bericht).

Alleen Nederlanders

Vanaf dinsdag wordt de wietpas al in de zuidelijke provincies Zeeland, Brabant en Limburg ingevoerd. "We beginnen ten zuiden van de grote rivieren, en dan rukken we op ten noorden van de rivieren", aldus de minister."

Met de invoering van de clubpas (wietpas) worden coffeeshops een soort clubs, waarvan alleen Nederlanders lid kunnen worden. Het idee is daarmee overlast en criminaliteit tegen te gaan, het coffeeshopbeleid beter beheersbaar te maken en buitenlanders te weren.

Verzet

Met name in Limburg is echter veel verzet tegen doorvoering van de wietpas. In Maastricht hebben veertien coffeeshops al aangekondigd zich niet aan de nieuwe regels te houden, en het beleid desnoods tot aan de rechter aan te vechten.

Het zou niet de eerste rechtszaak zijn over de wietpas, en ook eventuele volgende zaken ziet Opstelten met vertrouwen tegemoet: "Er lijkt mij juridisch weinig meer te vrezen."

Over de protesterende coffeeshophouders zegt hij: "Ik luister naar iedereen, maar ik ben het niet altijd eens met de kritiek. Het zou wijs zijn als de coffeeshophouders, die ook ondernemers zijn, inspelen op wijzigend beleid."

"Dat is verstandiger dan vast te houden aan de situatie zoals die was, en die we niet meer willen."

Vraag van NUjij'er "Martex": 'Hoe kan het dat dat een minister van een liberale partij, kiest voor de wietpas?'

<br>

Vraag van NUjij'er "8886888": 'Verwacht u geen toename van straat- en huisdealers, en de daarmee gepaard gaande overlast en criminaliteit?'

<br>

Vraag van NUjij'er "iLikeNoobies": 'Komt er ook een drankpas? Drank maakt namelijk meer kapot dan wiet.'

Vraag van NUjij'er "Mijn hemel!": 'Het kabinet is gevallen. Gaat dit hele, controversiële plan überhaupt nog door?'

<br>

Vraag van NUjij'er "Visserh": 'Vraagt u zelf ook een wietpas aan?'