AMSTERDAM - Het begrotingsakkoord dat VVD, CDA, D66, ChristenUnie en GroenLinks donderdag sloten heeft ervoor gezorgd dat het vertrouwen in de politiek gestegen is.

Dat blijkt uit de laatste peiling van Maurice de Hond.

Iets meer dan de helft (51 procent) van de Nederlanders heeft, vergeleken met vorige week, meer vertrouwen in de politiek. Bij de achterban van de deelnemende partijen is dat nog hoger.

Alleen een meerderheid van de PVV- en SP-kiezers zegt dat het vertrouwen juist gedaald is. Opvallend is dat het vertrouwen van kiezers van de PvdA, dat het bezuinigingspakket niet steunt, voor het grootste deel ook gestegen is.

Samsom

Ook blijkt uit de peiling dat Nederlanders over het algemeen positiever zijn over de toekomst van Nederland nu het akkoord er ligt. Alleen SP-kiezers zijn ten opzichte van vorige week somberder.

Het besluit van Diederik Samsom om niet mee te onderhandelen heeft de PvdA-leider geen goed gedaan. Het rapportcijfer van Samsom was in december nog 5,5, maar is inmiddels gedaald naar 5,1. Hij staat nu samen met Geert Wilders (PVV) onderaan de lijst wat betreft het oordeel over de hoofdrolspelers in Den Haag. Vrijdag bleek uit de peiling al dat de PvdA maar liefst 5 zetels heeft verloren na het aannemen van het begrotingsakkoord waarbij de partij niet betrokken was.

Wilders' rapportcijfer ging van een 4,7 naar een 4,4; hij haalt alleen bij zijn eigen achterban nog een voldoende (6,9). Voor Wilders is dit een ongekend laag cijfer, hij scoorde eerder altijd een 8 of hoger bij zijn aanhangers.

Alexander Pechtold doet het het beste bij zijn eigen kiezers en eindigt bovenaan met 8,1. Daarna volgen Emile Roemer (7,7) en Mark Rutte (7,5).

Kunduz-coalitie

Wat betreft mogelijke regeringscombinaties zijn er grote verschillen tussen de kiezers. Een meerderheid van de vijf partijen die hebben deelgenomen aan de onderhandelingen voor het akkoord zou het een goed idee vinden om de samenwerking om te zetten in een regering. Vooral CDA- en VVD-kiezers hebben een duidelijke voorkeur voor deze zogenaamde Kunduz-coalitie.

Volgens de laatste zetelpeiling zouden VVD, CDA, D66, Christenunie en Groenlinks nu 76 zetels binnenhalen en Paars Plus (VVD, PvdA, GroenLinks en D66) 75 zetels.

Bij D66-kiezers is de Kunduz-coalitie even populair als Paars Plus. Bij de achterban van Groenlinks is Paars Plus en de linkse combinatie het populairst. PvdA- en SP-kiezers gaan voor het grootste gedeelte voor een linkse coalitie en PVV'ers zijn het meest voor de combinatie met VVD en CDA.

Inkomen

Nederlanders met een inkomen dat boven modaal is zeggen dat de kans het grootst is dat ze op de VVD en D66 zullen stemmen. Bij de beneden modale inkomens staat de SP duidelijk bovenaan (38 procent) en op afstand volgen PvdA (26 procent) en D66 (22 procent).

De PvdA zou volgens de peiling alleen boven de 19 zetels uitkomen als het bij de lagere inkomens kiezers terugwint van de SP. Bij hogere inkomens zouden D66-kiezers moeten overlopen.

Lees alles over de kabinetscrisis in ons dossier

Vertrouwen in politiek stijgt na akkoord