UTRECHT - De PvdA-ledenraad mopperde zaterdag op een bijeenkomst in Utrecht over de handelwijze van partijleider Diederik Samsom, maar is wel heel blij dat de partij niet meedoet aan het begrotingsakkoord. 

Een overgrote meerderheid van de aanwezigen stemde voor een motie die waardering uitsprak met het besluit om het bezuinigingspakket niet te steunen.

''Het is goed dat we niet meedoen, of dat nu per ongeluk is of niet", zo vatte Wouter Koning namens gewest Utrecht de sfeer samen.

De leden klaagden dat de PvdA afgelopen week niet uitgenodigd was voor het overleg over de begroting van 2013 tussen VVD, CDA, D66, GroenLinks en ChristenUnie. Dat is een misverstand, stelde Samsom. De partij was volgens hem wel uitgenodigd, maar mocht alleen bij het kruisje tekenen.

''Ik heb geen behoefte om de belangen van de kiezer zo te verkwanselen", aldus Samsom. Hij noemde het ''balen" om tegenover een blok van 77 zetels te staan. ''Maar verwacht niet dat de PvdA tekent voor een akkoord dat rechts afslaat.’’

Campagne

Alsof de campagne al is begonnen, haalde hij uit naar de partijen die wel hebben ingestemd. ''D66 heeft onderwijs altijd zo hoog staan, maar gaat nu akkoord met bezuinigingen op onderwijs!’’, zei Samsom, die hoopt dat de PvdA zo groot wordt bij de verkiezingen van 12 september dat anderen niet meer om de partij heen kunnen.

''Dan krijgt Nederland de kans om deze maatregelen terug te draaien!’’

Toekomstprogramma

Samsom kreeg de handen op elkaar voor een toekomstprogramma. Zo wil hij een nieuwe belastingschijf voor jaarinkomens boven de 150.000 euro. ''Dat levert 300 miljoen euro op. Dat is precies het bedrag waar 55.000 leraren actie voor voerden!"

De PvdA-voorzitter Hans Spekman riep op tot ''de grootste campagne die de PvdA ooit heeft gehad’’. De leden reageerden erg enthousiast op de felle toespraken van Spekman en Samsom, die ook meldde dat hij zich kandidaat stelt als lijsttrekker. Dat leverde hem opnieuw een daverend applaus op.

Samsom toonde zich na afloop tevreden over de ledenraad: ''Het ging goed’’, zei hij. ''Er waren kritische vragen, maar ik telde ook het applaus’’.

PvdA moppert over akkoord