DEN HAAG - ''Ik moet er niet aan denken dat Wilders niet was weggelopen'', zei oud-premier en CDA-coryfee Ruud Lubbers vrijdagavond in het televisieprogramma Nieuwsuur.

Volgens Lubbers is het goed dat de samenwerking tussen VVD, CDA en PVV is misgelopen in het Catshuis. Lubbers zei dat het goed is voor het land, voor de VVD en voor zijn eigen partij dat PVV-leider Geert Wilders de onderhandelingen liet klappen.

Volgens de oud-premier schurkte de VVD ongewild steeds dichter tegen de PVV aan. Voorbeeld daarvan is volgens Lubbers het standpunt van premier Mark Rutte (VVD), die niet in wilde gaan op het Polenmeldpunt van de PVV.

Het CDA raakte intern verdeeld door de omgang met de PVV. Lubbers noemde het ''heel dramatisch'' als een partij kampt met verdeeldheid. ''Veel mensen dachten dat de PVV de toon wel zou gaan matigen, maar dat gebeurde niet'', aldus Lubbers.

De oud-premier merkte op dat bewindslieden, de fractievoorzitter en andere leden van het CDA opgelucht zijn door de breuk. Ook is de partij volgens hem weer op de goede weg: mensen ontmoeten elkaar en werken samen.

Lees alles over de kabinetscrisis in onze special