DEN HAAG - De bezuinigingen op het passend onderwijs zijn niet alleen voor 2013 van de baan, maar ook voor de periode daarna. Dat maakte het ministerie van Onderwijs vrijdag bekend.

VVD, CDA, D66, GroenLinks en ChristenUnie kwamen donderdag een pakket maatregelen overeen om de begroting van 2013 op orde te krijgen. Onderdeel daarvan was het schrappen van een bezuiniging op passend onderwijs volgend jaar (100 miljoen).

Nu blijkt het ook te gaan om het wegstrepen van geplande bezuinigingen in 2014 (200 miljoen) en 2015 (300 miljoen).

Minister Marja van Bijsterveldt stelt dat het onderwijs meer lucht krijgt door het intrekken van de bezuinigingen. Daardoor kunnen de gesprekken over een nieuw stelsel voor passend onderwijs volgens haar constructief worden voortgezet.

Want: ''Een nieuw stelsel voor passend onderwijs waarin elke leerling zo goed mogelijk onderwijs kan volgen, daar zijn de partijen het over eens."

Onderwijsbond

De Algemene Onderwijsbond (AOb) reageerde ''blij en opgelucht''. ''Hierdoor krijgen de kinderen in het speciaal onderwijs de kansen die zij verdienen'', aldus een woordvoerder.

Ook CNV Onderwijs is ''dolblij''. Volgens een woordvoerder blijft de kwaliteit van het onderwijs hiermee behouden.

Passend onderwijs is voor leerlingen die extra begeleiding nodig hebben, dat kan zijn op een speciale school of in het reguliere onderwijs.

Tegen de bezuiniging was veel weerstand. Eerder dit jaar kwamen zo’n 50.000 boze medewerkers uit het onderwijs naar de Amsterdam Arena om tegen de plannen te demonstreren.

Lees alles over de kabinetscrisis in ons nieuwsdossier