AMSTERDAM – De PvdA verliest maar liefst 5 zetels na het aannemen van het begrotingsakkoord waarbij de partij niet betrokken was.

Dat blijkt uit een peiling die Maurice de Hond vrijdag hield onder 5000 kiezers.

Afgelopen zondag stond de partij onder leiding van Diederik Samsom nog op 24 zetels, dat waren er zes minder dan bij de Tweede Kamerverkiezingen van 2010. Nu houdt de partij nog 19 zetels over.

Toch vindt slechts 35 procent van de PvdA-kiezers het niet verstandig dat de PvdA niet heeft ingestemd met het akkoord dat VVD, CDA, D66, GroenLinks en ChristenUnie hebben gesmeed. Van alle kiezers vindt 58 procent dat een onverstandige beslissing.

PvdA en PVV worden door alle kiezers als grootste verliezers gezien van de afgelopen week, met respectievelijk 58 en 66 procent. Tot de grootste winnaars worden D66 (51 procent) en GroenLinks (44 procent) gerekend.

De Jager

Een krappe meerderheid van alle deelnemers aan de peiling is positief (24 procent) of vrij positief (27 procent) over de inhoud van het akkoord.

Volgens verreweg de meeste mensen (49 procent) is dat in de eerste plaats te danken aan demissionair minister Jan Kees de Jager (Financiën). Hij voerde sinds woensdag overleggen met verschillende partijen om te horen wat hun wensen en ideeën waren.

Slechts 7 procent van de kiezers denkt in de eerste plaats aan demissionair premier Mark Rutte. Van de fractievoorzitters die bij de onderhandelingen zaten, wordt Alexander Pechtold (D66) met 8 procent het meest genoemd, gevolgd door Jolande Sap (GroenLinks) met 4 procent en Arie Slob (ChristenUnie) met 2 procent.

De fractievoorzitters van VVD en CDA, Stef Blok en Sybrand van Haersma Buma, worden helemaal niet genoemd. En 24 procent denkt aan ‘niemand in de eerste plaats’.

PVV

Een overgrote meerderheid van alle kiezers (79 procent) is achteraf bezien blij dat de PVV haar steun aan de regering van VVD en CDA heeft ingetrokken. Opvallend daarbij is dat van de VVD-kiezers slechts 59 procent daar blij mee is, tegenover 90 procent van de CDA-kiezers. Van de eigen PVV-aanhang staat 70 procent achter het besluit.

In de peiling verliest de PVV opnieuw 2 zetels en komt daarmee uit op 17 zetels. De partij van Geert Wilders, die vorige week de Catshuisonderhandelingen liet klappen, staat daarmee op het laagste punt sinds de Tweede Kamerverkiezingen.

SP

De SP was ook niet bij het akkoord betrokken, maar wint wel 1 zetel en is daarmee opnieuw samen met de VVD de grootste partij (beide 31 zetels) in de peilingen.

Grootste winnaar is deze week GroenLinks, die met 3 zetels meer uitkomt op 8 zetels (tegenover nu 10 in de Tweede Kamer). CDA en D66 winnen beiden 2 zetels en staan daarmee op respectievelijk 13 en 17 zetels.

Daarmee staat de zogenaamde 'Kunduz-coalitie', de partijen die deze week tot een akkoord kwamen en eerder instemden met de Kunduz-missie komt daarmee in totaal op 76 zetels (tegen 77 zetels in de huidige Kamer). Dat is 6 zetels meer dan vorige week.

De zetelverdeling volgens de peiling van 27 april: 

De gegevens zijn afkomstig van Maurice de Hond. - (c)NU.nl/Jerry Vermanen

Lees alles over de kabinetscrisis in ons dossier