DEN HAAG - Het kabinet heeft besloten dat Nederland op 12 september een nieuwe Tweede Kamer kiest.

Dat is vrijdag bekendgemaakt door minister Liesbeth Spies van Binnenlandse Zaken.

Ruim een week na de verkiezingen, op 20 september, zal de Tweede Kamer worden ontbonden, liet de Kiesraad weten. Dat is twee dagen na Prinsjesdag. Direct na de ontbinding zal de Kamer in de nieuwe samenstelling bijeenkomen.

Nieuwe partijen hebben tot 18 juni de tijd om hun naam te laten registreren bij de Kiesraad. Dat hoeft overigens niet; partijen kunnen ook meedoen zonder naam.

Op 31 juli moeten de politieke partijen de lijsten met kandidaten inleveren. Kiezers die in het buitenland wonen hebben tot 1 augustus de tijd om zich te registeren om te kunnen stemmen.

Ontslag

De verkiezingen werden noodzakelijk sinds premier Mark Rutte maandag het ontslag van zijn kabinet aanbood aan koningin Beatrix. Het kabinet besloot daartoe omdat de PVV de gedoogsteun aan de minderheidscombinatie van VVD en CDA had ingetrokken.

Dat was het gevolg van het mislukken van het Catshuisberaad vorige week zaterdag waarin VVD, CDA en PVV probeerden het eens te worden over miljardenbezuinigingen en hervormingen van de Nederlandse overheidsfinanciën.

Zomer

In de Tweede Kamer pleitten begin deze week partijen als de VVD, de PvdA en de SP nog voor verkiezingen voor de zomer, op 27 juni. Maar een grote minderheid in de Kamer was daar op tegen.

Uiteindelijk toonde de PvdA zich daarvoor gevoelig en sprak de Kamer een voorkeur uit voor verkiezingen in september. Het besluit over de definitieve datum werd vrijdag door het kabinet genomen.

Alles over de kabinetscrisis in ons dossier