DEN HAAG - Volgens fractievoorzitter Arie Slob (ChristenUnie) zou het 'doodzonde' zijn als de PVV en de SP na de verkiezingen het bereikte noodpakket terugdraaien.

Dat zegt hij in een interview met NU.nl, op de dag dat hij door zijn partij is voorgedragen als lijsttrekker, en aan het einde van een turbulente week, waarin hij samen met GroenLinks en D66 optrok om samen met het demissionaire kabinet tot broodnodige bezuinigingen te komen.

"Als er na de verkiezingen nog een paar correcties kunnen worden toegepast, hoeft dat helemaal geen probleem te zijn", reageert Slob op de kritiek van SP en PvdA dat dit akkoord 'beperkt houdbaar' is. "Het hart staat er, dat zijn de hervormingen."

Op de vraag of VVD, CDA, GroenLinks, ChristenUnie en D66 ook na de verkiezingen met elkaar door willen gaan, antwoordt hij: "Dit akkoord is inderdaad niet zonder betekenis. Maar als je een kabinet gaat smeden, komen ook onderwerpen ter tafel waar we het niet altijd over eens zijn."

Belletje

Slob zegt verder in het interview een 'emotionele' week achter de rug te hebben, die maandag begon met een belletje naar Alexander Pechtold (D66): "Alexander, volgens mij moeten we nu in beweging komen."

De PvdA werd er niet meteen bij betrokken, volgens Slob mede "omdat het crisisplan van de PvdA in veel opzichten afwijkt waar GroenLinks, D66 en ChristenUnie voor staan. Bijvoorbeeld op het gebied van de zorg: zij willen terug, maar je moet vooruit."

Lees het hele interview met Arie Slob op NU.nl

Lees alles over de kabinetscrisis in ons dossier