AMSTERDAM - De huidige fractievoorzitter van het CDA Sybrand van Haersma Buma heeft zich kandidaat gesteld voor het lijsttrekkerschap van zijn partij bij de komende verkiezingen.

Dat heeft Van Haersma Buma vrijdag bekend gemaakt in een persconferentie.

Hij zei dat te doen met 'volle overtuiging'. "De afgelopen weken heb ik meer dan ooit de verantwoordelijkheid gevoeld, voor het CDA en voor het land. Dat is een verantwoordelijkheid die ik niet uit de weg ga."

"Ik zal er staan, voor een vernieuwd CDA. Met een blik op de toekomst", aldus de huidige fractieleider.

De 46-jarige Van Haersma Buma is voorzitter van de fractie sinds het aantreden van het kabinet Rutte in oktober 2010. Hij is Kamerlid sinds mei 2002.

Bittere smaak

Van Haersma Buma blikte tijdens de persconferentie ook kort terug op de afgelopen anderhalf jaar waarin CDA met VVD samenwerkten met gedoogpartner PVV. Doordat PVV uit de onderhandelingen in het Catshuis over de noodzakelijke bezuinigingen stapte, viel afgelopen weekend het kabinet Rutte.

Hij gaf toe dat hij de ''buik vol'' heeft van de samenwerking met de PVV en er niet op zit te wachten dat nog eens te doen. "Vooral aan vorige week heb ik een bittere smaak overgehouden", zei de fractievoorzitter.

"We hebben 1,5 jaar lang goede afspraken kunnen maken, omdat partijen hun woord hielden. Maar misschien wel daarom viel het me zo rauw op het dak dat we na 7 weken met lege handen buiten stonden.''

Van Haersma Buma sprak uit voorkeur te hebben voor een 'gewone meerderheidscoalitie'. "Met partijen die willen regeren, óók als het moeilijk is."

Op 12 september zijn de verkiezingen voor de Tweede Kamer.

Kiezen

Woensdag maakte het partijbestuur bekend dat de leden de nieuwe lijsttrekker van het CDA mogen kiezen. Dat is voor het eerst, tot nu toe droeg het bestuur zelf iemand voor.

Kandidaten kunnen zich tot 4 mei aanmelden. Op 7 mei maakt een selectiecommissie de kandidaten voor de verkiezing bekend. In twee stemrondes wordt bepaald wie de nieuwe leider is, dat moet op 1 juni duidelijk zijn.

Meer kandidaten

Partijvoorzitter Ruth Peetoom van het CDA verwacht dat zich ''veel meer dan twee kandidaten'' melden voor het lijsttrekkerschap.

Kandidaten die verder worden genoemd als mogelijke kandidaten zijn minister Liesbeth Spies (Binnenlandse Zaken) en Marja van Bijsterveldt (Onderwijs). Staatssecretaris Henk Bleker (Landbouw) heeft eerder gezegd alleen te willen als er geen goede kandidaat naar voren komt.

Voor Buma stelden wel al voorzitter van Fontys Hogescholen Marcel Wintels en de Nijmeegse CDA'er Harry Wesselink zich kandidaat.

Buma zei tijdens de persconferentie te hopen dat er meer kandidaten komen. "Dan kunnen de leden kiezen wie zij het beste vinden. Dat past bij de vernieuwing binnen het CDA."

Peiling

Onder CDA-kiezers lijkt Van Haersma Buma de meest geschikte kandidaat. Uit een peiling van Maurice de Hond deze week bleek dat 65 procent van de mensen die in 2010 op het CDA hadden gestemd, de huidige fractieleider de beste kandidaat vonden. Bleker kwam uit op 14 procent en Van Bijsterveldt op 4 procent.

Het CDA zit zonder echte politieke leider sinds oud-premier Jan Peter Balkenende er de brui aan gaf na de enorme verkiezingsnederlaag die het CDA leed tijdens de laatste verkiezingen in juni 2010. De fractie van de christendemocraten halveerde toen van 41 naar 21 zetels.

Volg reacties op Twitter hierover via NUlive

Van Haersma Buma wil lijsttrekker CDA worden