HILVERSUM - Oud-CDA-minister Ab Klink is niet beschikbaar om het CDA te leiden. Volgens hem is de huidige minister van Financiën, Jan Kees de Jager, een voortreffelijke kandidaat om die taak op zich te nemen.

Klink zei dat donderdagavond in het tv-programma Nieuwsuur. De Jager, die herhaaldelijk heeft aangegeven geen lijsttrekker te willen worden, is volgens Klink qua persoonlijkheid, integriteit en optreden een ideale kandidaat.

Als De Jager het niet wordt, zou er een nieuwe generatie moeten komen om de partij te leiden, aldus Klink. Mocht het CDA na de verkiezingen weer in de regering komen, dan ziet het er niet naar uit dat Klink weer minister wil worden. ''Er is geen moment dat ik daaraan denk.''

Klink was tegenstander van de politieke samenwerking met de PVV. Hij stapte begin september 2010 op als Kamerlid na een crisis in de CDA-fractie. Het minderheidskabinet van VVD en CDA werd gegijzeld door de PVV, meent Klink.

De gedoogconstructie heeft in de afgelopen anderhalf jaar volgens hem niets opgeleverd. ''Nederland stond op het randje van instabiliteit en de rand van reputatieverlies internationaal’’, zei hij. Met het bezuinigingspakket dat Nederland nu naar Europa kan sturen en de bevrijding van de gedoogconstructie, is een ''enorme stap voorwaarts'' gemaakt, aldus Klink.