AMSTERDAM - FNV-voorzitter Agnes Jongerius verwacht een hele heftige verkiezingscampagne voor 12 september.

De voorzitter van Nederlands grootste vakcentrale heeft donderdag geen goed woord over voor het bezuinigingspakket van VVD, CDA, D66, GroenLinks en de ChristenUnie.

Volgens haar is het ook niet realistisch van deze partijen om te denken dat ze voor de verkiezingen nieuwe wetgeving behandeld krijgen over snellere verhoging van de AOW-leeftijd dan in het pensioenakkoord is afgesproken met werkgevers en de vakbeweging.

Jongerius spreekt van een schijnvertoning van de zogenoemde Kunduz-coalitie. ''Met dit pakket aan maatregelen van kennelijk richting de 14 miljard euro bezuinigt deze gelegenheidscoalitie in anderhalve dag Nederland kapot'', stelt ze.

Mis

Volgens de FNV-voorzitter hebben de vijf politieke partijen het mis als ze denken dat ze ''en passant ook nog eens even de kiezer'' kunnen passeren. ''In een democratie als Nederland, is het de kiezer die aan zet is als het over belangrijke hervormingen als de arbeidsmarkt, de woningmarkt en de zorg gaat.''

Jongerius vindt het onbegrijpelijk dat partijen in politiek Den Haag voor 200 of 300 miljoen aan extra opbrengsten het pensioenakkoord met werkgevers en de vakbeweging openbreken.

''Wie gaat dat uitleggen aan de mensen die nu al met prepensioen zijn en de mensen in de bouw die met een gat in hun inkomen te maken hebben en geen tijd hebben om daar wat aan te doen? Gaan werkgevers dat betalen?''

Passend onderwijs

De FNV is wel verheugd dat bezuinigingen op het passend onderwijs worden teruggedraaid. Maar ze is fel tegen opnieuw een nullijn voor ambtenaren. ''De onderwijzers, politieagenten en brandweermannen kregen al twee jaar geen cent erbij'', aldus Jongerius.

Ook is zij met haar grootste bond, FNV Bondgenoten, verbaasd dat de ingrepen in onder meer de kinderopvang, bijstand en sociale werkplaatsen doorgaan, waarop D66 en GroenLinks eerder veel kritiek hadden.

De FNV-voorzitter kan nog niet zeggen op welke manier de vakbeweging zich gaat verzetten tegen de plannen en of er acties komen. Wel gaat ze ervan uit dat demissionair minister Henk Kamp van Sociale Zaken sociale partners snel uitnodigt om te bespreken wat de plannen betekenen voor het pensioenakkoord dat hij met hen heeft gesloten.

Volg het debat in de Tweede Kamer op ons liveblog (gesloten)

Lees alles over de kabinetscrisis

Vijf vragen over de kabinetcrisis

Vijf vragen over de begrotingsregels

Volg dit nieuws op Twitter via NUlive