HILVERSUM - CDA-raadsleden in Nederland hebben een voorkeur voor Sybrand van Haersma Buma als nieuwe partijleider.

30 procent van 507 ondervraagde CDA-raadsleden noemt hem als nieuwe partijleider, zo blijkt uit een enquête die het tv-programma De Vijfde Dag heeft gehouden onder CDA-raadsleden.

23 procent van hen geeft aan dat ''een andere kandidaat'' geschikter is; wie dat moet zijn, geeft overigens niemand aan.

 De ondervraagden vinden in meerderheid (ruim 72 procent) dat samenwerken met de PVV moet worden uitgesloten. 26 procent vindt overigens dat geen enkele partij moet worden uitgesloten. Bijna 65 procent van de CDA-raadsleden vond het ''geen goede keuze'' van het CDA om deel te nemen aan dit kabinet.

Kopstukken

Het CDA moet een nieuwe partijleider en lijsttrekker kiezen. Een aantal kopstukken in de partij heeft eerder aangegeven daarvoor niet beschikbaar te zijn. Onder hen vicepremier Maxime Verhagen, oud-minister Camiel Eurlings en de huidige minister van Financiën Jan Kees de Jager.

CDA'ers die genoemd worden als mogelijke kandidaat zijn fractievoorzitter Sybrand van Haersma Buma en staatssecretaris Henk Bleker.