DEN HAAG - Het Centraal Planbureau (CPB) heeft donderdag de doorrekening van de bezuinigingsplannen die PvdA, GroenLinks en D66 eerder indienden gepubliceerd.

Het planbureau heeft te weinig tijd gehad om te berekenen wat de voorstellen zouden betekenen voor het begrotingstekort.

De PvdA bezuinigt in de eigen plannen volgend jaar 9,1 miljard euro. Dat is 3,6 miljard euro minder dan VVD en CDA van plan waren in het Catshuispakket. GroenLinks bezuinigt volgend jaar 8 miljard euro, D66 12 miljard euro.

Die cijfers zijn zonder de zogenoemde uitverdieneffecten. Dat zijn de negatieve gevolgen voor de overheidsbegroting van bezuinigingen, zoals stijgende uitgaven aan werkloosheidsuitkeringen.

3 procent

De bezuinigingen stijgen in de PvdA-plannen in 2014 naar 11,4 miljard en in 2015 naar 12,7 miljard euro. Bij GroenLinks lopen ze op naar 12 miljard euro in 2015. Bij D66 stijgen ze via 15 miljard in 2014 naar 17 miljard euro in 2015.

De Europese Commissie wil dat Nederland het begrotingstekort volgend jaar weer op maximaal 3 procent heeft gebracht. Het kabinet wil dat ook en wordt daarin gesteund door VVD, CDA, D66 en de ChristenUnie.

Alles over de kabinetscrisis op onze special

Vijf vragen over de begrotingsregels

Vijf vragen over de kabinetscrisis

Volg de berichten op Twitter over dit onderwerp via NUlive