DEN HAAG - De PVV wil volgend jaar het hoge btw-tarief verlagen van 19 naar 18 procent. Dat is goed voor de koopkracht van burgers en bedrijven, liet de partij donderdag weten. 

Ook wil ze een aantal voornemens uit het regeerakkoord terugdraaien, zoals het verhogen van de AOW-leeftijd van 65 naar 66 jaar in 2020.

Het overheidstekort komt in de PVV-voorstellen volgend jaar uit op 4 procent. 

De partij maakt hiermee een radicale ommezwaai.

De afgelopen weken overlegde ze met CDA en VVD over maatregelen om het tekort terug te dringen van 4,6 naar 3 procent in 2013, zoals Brussel wil. Daarbij lagen plannen op tafel om de btw juist te verhogen en de AOW-leeftijd al in 2015 op te trekken.

Pakket

VVD, CDA en PVV waren al een heel eind met een bezuinigingspakket. Doordat de onderhandelingen tussen de partijen zijn stukgelopen, viel afgelopen zaterdag het kabinet Rutte.

Nederland moet voor 30 april een pakket maatregelen naar Brussel sturen dat aan de Europese begrotingseisen tegemoet komt. Demissionair minister van Financiën Jan Kees de Jager is daarom bij verschillende fracties aan het polsen om te kijken op welke terreinen eventueel meerderheden kunnen worden gevonden.

Donderdagmiddag debatteert de Tweede Kamer daarover met De Jager.

Lees alles over de kabinetscrisis

Vijf vragen over de begrotingsregels

Vijf vragen over de kabinetscrisis

Volg dit nieuws op Twitter via NUlive