AMSTERDAM - De dierenpolitie moet niet worden afgeschaft nu initiatiefnemer PVV de gedoogsteun aan het kabinet heeft ingetrokken.

Die oproep doet de Dierenbescherming donderdag in een paginagrote advertentie in vijf landelijke kranten. De organisatie looft de resultaten van de door andere politieke partijen verfoeide animal cops.

Het CDA pleitte er dinsdag al voor de agenten van de dierenpolitie weer in te zetten voor het helpen van mensen.

Het opleiden van vijfhonderd animal cops was een tegemoetkoming van VVD en CDA aan gedoogpartner PVV. Veel partijen vinden echter dat daarmee mankracht bij de politie wordt verspild.

Oplossing

Het opheffen van de dierenpolitie zou volgens de Dierenbescherming echter een makkelijke oplossing zijn voor partijen. "Wij kunnen ons voorstellen dat u geneigd bent te kiezen voor de makkelijke weg, voor een populistisch standpunt of iets wat uw tegenstander dwarsboomt. Maar je kunt niet alles terugdraaien."

Het onlangs ingestelde dierenalarmnummer 144 zorgt er volgens de Dierenbescherming voor dat bijna twee keer zo veel dierenleed wordt gemeld als voor de komst van de dierenpolitie. Ook worden verwaarloosde en mishandelde dieren vaker bij hun eigenaren weggehaald.