UTRECHT - De leden van het CDA mogen kiezen wie zij als lijsttrekker van de partij willen. Dat maakte partijvoorzitter Ruth Peetoom bekend na een vergadering van het partijbestuur in Utrecht.

Kandidaten kunnen zich tot 4 mei aanmelden. Enkele dagen later worden zij dan gepresenteerd aan de leden. In een eerste stemronde wordt het aantal gegadigden teruggebracht naar twee, waarna een tweede en laatste stemronde volgt. Op 1 juni moet dan duidelijk zijn wie de nieuwe lijsttrekker wordt.

Volgens Peetoom moet de nieuwe lijsttrekker een ''herkenbare christen-democraat zijn, die geloofwaardig kan laten zien waar het CDA voor staat''. De lijsttrekker moet kunnen verbinden en in staat zijn verantwoordelijkheid te nemen. Peetoom stelt dat het van deze tijd is dat de leden van de partij mogen kiezen.

Eerst

Het is voor het eerst dat op deze manier bij het CDA een lijsttrekker wordt gekozen. Tot nog toe droeg het bestuur iemand voor die door het congres werd bekrachtigd.

Partijvoorzitter Ruth Peetoom van het CDA verwacht dat zich ''veel meer dan twee kandidaten'' meldden voor het lijsttrekkerschap. Dat zei ze woensdagavond na een vergadering van het partijbestuur.

Lijsttrekkersverkiezing

Veel CDA-prominenten riepen de afgelopen tijd op tot een lijsttrekkersverkiezing. Onder anderen vicepremier Maxime Verhagen, minister Marja van Bijsterveldt en de CDA-jongeren pleitten voor interne verkiezingen.

Wie de kandidaten gaan worden, is vooralsnog afwachten. Namen die nu worden genoemd als mogelijke kandidaten zijn die van fractievoorzitter Sybrand van Haersma Buma, minister Liesbeth Spies (Binnenlandse Zaken) en Marja van Bijsterveldt (Onderwijs).

Staatssecretaris Henk Bleker (Landbouw) heeft eerder gezegd alleen te willen als er geen goede kandidaat naar voren komt.

Lees alles over de kabinetscrisis

Vijf vragen over de kabinetcrisis

Volg dit nieuws op Twitter via NUlive

Leden CDA mogen lijsttrekker kiezen