AMSTERDAM - Hero Brinkman trekt zich niets aan van de kritiek dat zijn nieuwe partijnaam te veel lijkt op die van een lokale partij uit Amersfoort.

De voormalig PVV'er lanceert woensdagavond het logo en de website van zijn Onafhankelijke Burger Partij.

De Burger Partij Amersfoort trok woensdag aan de bel over die naam. Fractievoorzitter Hans van Wegen vindt dat de naam Burger Partij niet zomaar kan worden overgenomen en zei ervan uit te gaan dat Brinkman eieren voor zijn geld kiest en een andere naam verzint.

Brinkman laat in een reactie weten dat hij niets te vrezen heeft van de claim uit Amersfoort. Hij heeft een merkenadvocaat ingeschakeld en die heeft hem verzekerd dat er niets klopt van het verhaal van Van Wegen.

Kiesraad

''Eerst even naar de Kiesraad, beste Hero Brinkman. Er bestaat al een Burger Partij Amersfoort sinds 1998.'' Die tweet verstuurde fractievoorzitter Hans van Wegen direct toen hij Kamerlid Hero Brinkman op televisie de naam van zijn nieuwe partij bekend hoorde maken. Amersfoorter Van Wegen vindt dat Onafhankelijke Burger Partij te veel lijkt op de naam van zijn partij en wil dat Brinkman een andere naam kiest.

''Ik ga er desnoods mee naar de bestuursrechter, want wat de partij van Brinkman wil, lijkt niet op de doelstellingen van de BPA. Daar willen wij niet mee verward worden'', aldus Van Wegen.

Hero Brinkman, het vroegere PVV-lid dat nu in de Tweede Kamer voor zichzelf is begonnen, vindt trouwens dat er af en toe een dode mag vallen door een politiekogel, zo bleek woensdag.

Boek

Dat zegt hij in het boek De laatste schakel; Denkers en doeners over de complexiteit van toezicht en handhaving van Koos Meijer en Herman Jansen. Brinkman reageert daarin op de rellen in Hoek van Holland. Op de vraag: ''Dus er mag af en toe een dode vallen door een politiekogel?'', zegt hij: ''Ja hoor. Als mensen het niet willen horen, dan moeten ze het maar voelen.''

Het gaat dan wel alleen om situaties waarbij de politie zelf in gevaar is en 'de meute niet wil luisteren', lichtte hij woensdagavond toe.