AMSTERDAM - Meer politici roepen premier Mark Rutte op excuses aan te bieden voor de kille ontvangst van Molukkers in Nederland in de jaren '50 van de vorige eeuw.

SP-leider Emile Roemer sloot zich vorige week al aan bij die oproep van de burgemeester van Leerdam, Victor Molkenboer.

Ook GroenLinksleider Jolande Sap, haar ChristenUniecollega Arie Slob, Tweede Kamerlid Esther Ouwehand en senator Nico Koffeman van de Partij voor de Dieren en onder anderen burgemeester Kees Luesink van Doesburg steunen de oproep.

Ze hebben samen met Molkenboer en Roemer een open brief geschreven, die sinds woensdag op de website van de Volkskrant staat.

Naar Nederland

In 1951 kwamen circa 12.500 Molukkers naar ons land. Zij kregen een dienstbevel van het Koninklijk Nederlands-Indisch Leger (KNIL) om te vertrekken, nadat Indonesië onafhankelijk was geworden en de Molukkers op het eiland Ambon hun eigen republiek uitriepen.

Bij aankomst zijn de militairen en hun gezinnen aan hun lot overgelaten, menen de ondertekenaars van de brief. Volgens hen heeft de Nederlandse regering tot nu toe gezwegen over de ''vernederende behandeling van de eerste generatie Molukkers'' en is het daarom na ruim 60 jaar de hoogste tijd voor excuses.