AMSTERDAM – Bijna de helft van de Nederlanders (48 procent) had graag gezien dat de Tweede Kamerverkiezingen al op 27 juni waren gehouden.

Een aanzienlijk kleiner gedeelte (36 procent) hoopt op verkiezingen op 12 september.  Dit blijkt uit een peiling van Maurice de Hond onder 3000 Nederlanders. 16 procent van de Nederlanders heeft geen voorkeur voor één van deze data.

Het is nog niet zeker wanneer er nieuwe verkiezingen worden gehouden, maar waarschijnlijk is dit in september. Premier Rutte stelde dinsdag 12 september voor, maar een formeel besluit volgt later.

Na de zomer

In eerste instantie wilden VVD, PvdA en SP voor de zomer verkiezingen. Maar PvdA-fractievoorzitter Diederik Samsom vond uiteindelijk dat aan de wens van de 'grote minderheid' tegemoet moest worden gekomen om na de zomer tot verkiezingen te komen.

Kleinere partijen als de ChristenUnie en voormalig PVV'er Hero Brinkman waren er namelijk fel op tegen. Een van de problemen als de verkiezingen eerder zouden worden gehouden, was dat partijen te weinig tijd zouden hebben om zich met een naam te registreren.

CDA

Uit de peiling van De Hond blijkt echter dat het merendeel van de kiezers van de verschillende partijen ook graag voor de zomer al Tweede Kamerverkiezingen had gewild. Alleen onder de CDA-kiezers wil slechts 29 procent dat, 64 procent is voor verkiezingen op 12 september. Ook bij de PVV is een minderheid van 46 procent voor verkiezingen op 27 juni.

Een merendeel van de Nederlanders (71 procent) neemt het de politiek daarnaast kwalijk dat het kabinet deze week is gevallen. Ook vinden Nederlanders (61 procent) dat het politieke systeem in ons land veranderd moet worden en hebben zij ‘schoon genoeg van al die partijpolitiek’ (79 procent).

Lees alles over de kabinetscrisis