AMSTERDAM - Demissionair staatssecretaris van Europese Zaken en Ontwikkelingssamenwerking Ben Knapen (CDA) ervaart 'een zeker gevoel van opluchting' na de val van het kabinet.

"De PVV wierp een schaduw van chagrijn en ongemak over mijn portefeuille", zei hij woensdag tegen het Radio 1-programma Dit is de Dag.

Knapen heeft de afgelopen anderhalf jaar enkel tegenwerking ervaren van de PVV, verklaarde hij. "De PVV deed bij elke nieuwe hervorming op ontwikkelingssamenwerking even het riedeltje van 'schande' en 'weggegooid geld'.

Maar daarna ging iedereen weer over tot de orde van de dag." Voor steun voor zijn plannen moest Knapen aankloppen bij de oppositie.

Geld

Als in het Catshuis was besloten om nog meer te korten op zijn portefeuille zou mogelijk een onwerkbare situatie zijn ontstaan. "Bezuinigen op ontwikkelingssamenwerking is best mogelijk, maar om te hervormen heb je ook geld nodig. Als ik 750 miljoen had moeten bezuinigen, was dat wel moeilijk geworden", zei hij.

Knapen betreurt het wel dat het kabinet geen 'ordelijke begroting' heeft weten op te stellen. "We willen graag betrouwbaar en stabiel zijn, ook in Europa", zei hij.

Lees alles over de val van het Kabinet in ons dossier