AMSTERDAM - Het debat over de Hedwigepolder wordt voorlopig niet afgemaakt. Dat heeft de Tweede Kamer woensdagmiddag besloten op voorstel van PVV'er Richard de Mos.

De Mos wil de plannen van demissionair staatssecretaris van Landbouw Henk Bleker (CDA) om de Zeeuwse polder voor een derde onder water te zetten controversieel laten verklaren, nu het kabinet is gevallen. De PVV verzet zich met hand en tand tegen de ontpolderingsplannen.

Bleker hoopte vorige week groen licht te krijgen voor zijn plan, maar het debat werd niet afgemaakt, omdat onduidelijk was of de Europese Commissie ermee kon instemmen.

Woensdagavond zou het debat worden voortgezet. In plaats daarvan wil de Kamer een brief van de bewindsman over hoe het nu verder moet met de polder nu het kabinet is gevallen.

Oppositie

Tijdens het debat vorige week bleek dat Bleker nog geen meerderheid heeft voor zijn plan. Behalve een deel van de Hedwigepolder wil de bewindsman nog een paar andere gebieden onder water zetten, om zo de natuur te compenseren die verloren is gegaan bij het uitdiepen van de Westerschelde. Naast de PVV verzet ook de oppositie zich tegen het plan.

Lutz Jacobi (PvdA) concludeert dat Blekers voorstel 'eindelijk' van tafel is. Wat haar betreft laat het kabinet de Europese Commissie weten dat het plan wordt teruggetrokken. Jacobi wil dat de Hedwigepolder in het geheel onder water wordt gezet, zoals oorspronkelijk met Vlaanderen is afgesproken.

Commissie

Aan het standpunt van de Europese Commissie verandert niets, zo liet een woordvoerder van verantwoordelijk commissaris Janez Potocnik (Milieu) weten. Hij herhaalde dat Nederland tot half mei de tijd heeft om te reageren op de brief van de commissaris, of de reactie nu komt van een demissionair kabinet of niet.

De commissaris eist in zijn schrijven van Den Haag verdere garanties dat de maatregelen in één keer worden uitgevoerd en dat er onmiddellijk wordt begonnen. Half mei moet er een uitgewerkt plan met details liggen en een tijdschema tot de geplande voltooiing in uiterlijk 2016. ''We hebben om snelle acties gevraagd. De zaak speelt al veel te lang.''

Lees alles over de kabinetscrisis in ons dossier