DEN HAAG - Nederland zal niet instemmen met een verhoging van de EU-begroting volgend jaar met bijna 7 procent.

''Dat is een veel te hoog percentage, dat is niet denkbaar'', zei minister Jan Kees de Jager (Financiën) woensdag in een eerste reactie op het voorstel van de Europese Commissie.

Kamerleden winden zich op over het voorstel van Brussel. ''Een grove schande. Er moeten minder miljarden naar de EU, niet meer'', liet PVV-leider Geert Wilders weten.

''Welke Nederlander wil nu miljarden in Nederland bezuinigen terwijl we miljarden aan de bureaucraten in de EU geven. Gekkenwerk!'', vervolgt Wilders.

Nominale nullijn

Ook SP-leider Emile Roemer is tegen: ''Als je begint met 7 procent lager, dan komen we een heel eind.'' PvdA-Kamerlid Ronald Plasterk vindt een nominale nullijn een beter idee.

''Hier gaat alles in de min, op alle bestuurslagen, zoals de provincies en de gemeenten. Het is merkwaardig dat de EU dan meer geld krijgt, terwijl dat ook gewoon een bestuurslaag is.''

Voorzitter José Manuel Barroso van de Europese Commissie maakte woensdag bekend dat de verhoging van zijn begroting nodig is om volgend jaar aan eerder gedane verplichtingen te voldoen.

Te hoog

Nederlandse Europarlementariërs zijn tegen de voorstellen van de Europese Commissie voor meer geld in 2013.

CDA-Europarlementariër Esther de Lange noemde 7 procent ''veel, veel, veel te hoog''. SP-Europarlementariër Dennis de Jong noemde het voorstel ''ongegeneerd en wereldvreemd''. Jan Mulder, Europarlementariër voor de VVD, wil een zo zuinig mogelijke begroting.

Lees alles over de schuldencrisis

Volg dit nieuws op Twitter via NUlive