DEN HAAG - Demissionair minister Gerd Leers (Immigratie) gaat zich op Europees niveau niet meer profileren op de uit het gedoogakkoord afkomstige inkomens- en leeftijdsgrenzen voor gezinsmigratie.

Dat heeft hij woensdag in de Tweede Kamer gezegd. Hij zal niettemin blijven hameren op de uiteindelijke doelen van genoemde middelen: minder misbruik en betere kansen als iemand migreert.

De Europese agenda loopt door, maar ''mij past bescheidenheid'', zei Leers, verwijzend naar de val van het kabinet. Veel Kamerleden vroegen Leers of hij niet opgelucht was dat hij van de PVV af is.

Jong

Gerard Schouw (D66) vond zelfs al dat Leers er opeens weer zo jong uitzag. ''Ik ben gewoon teleurgesteld. Er is enorm veel energie ingestoken. En de toon is altijd mijn toon geweest'', aldus de gecomplimenteerde bewindsman echter.

PVV-leider Geert Wilders stelde vorig jaar nog dat Nederland een uitzonderingspositie moest zien te krijgen als het kabinet er niet in zou slagen het Europese migratiebeleid van Eurocommissaris Cecilia Malmström aan te scherpen.

Maar volgens Leers is de relatie met zijn Europese collega's nog altijd ''amicaal''. Hij heeft zich nooit gevoeld als ''een geïsoleerde minister van een landje dat men niet meer zag zitten''.

Lees alles over de Kabinetscrisis in ons dossier