ROTTERDAM - Tientallen leden van het CDA willen dat de partij een interne verkiezing houdt om een nieuwe leider aan te wijzen.

In een open brief aan partijvoorzitter Ruth Peetoom, in het bezit van NRC Handelsblad, schrijven ze dat het heel goed mogelijk is om een ''kort-maar-krachtige voorverkiezing'' te organiseren met meerdere kandidaten.

Ze kijken daarbij met een schuin oog naar de PvdA, waar zo'n verkiezing onlangs veel media-aandacht en een stijging in de peilingen opleverde.

De brief is ondertekend door diverse lokale bestuurders. Onder hen is voorzitter Martijn van Helvert van de Limburgse CDA-Statenfractie. Het partijbestuur van het CDA komt woensdagavond bijeen om een besluit te nemen over de manier waarop een nieuwe lijsttrekker wordt gekozen.

De Jager

Onder CDA-stemmers die meededen aan een onderzoek van EenVandaag is Jan Kees de Jager favoriet als nieuwe lijsttrekker.

36 procent van de achterban kiest voor hem. De fractievoorzitter van de Tweede Kamerfractie, Sybrand van Haersma Buma, eindigde als tweede met 19 procent en staatssecretaris Henk Bleker als derde met 7 procent. Aan het onderzoek deden in totaal 20.000 leden van het EenVandaag Opiniepanel mee.

Alles over de kabinetscrisis in ons dossier