DEN HAAG - Premier Rutte stelt voor om op 12 september nieuwe verkiezingen uit te schrijven.

Volgens de premier is er dan nog voldoende tijd voor nieuwe partijen om zich in te schrijven. Ook meent hij dat daarmee aan de wens van veel partijen tegemoet wordt getreden, zo zei hij in het Tweede Kamerdebat over de ontstane kabinetscrisis.

Een formeel besluit volgt later. 

In eerste instantie wilden VVD, PvdA en SP al voor de zomer verkiezingen. Maar PvdA-fractievoorzitter Diederik Samsom vond uiteindelijk dat aan de wens van de 'grote minderheid' tegemoet moest worden gekomen om na de zomer tot verkiezingen te komen.

Een van de problemen als de verkiezingen eerder zouden worden gehouden, was dat partijen te weinig tijd zouden hebben om zich met een naam te registreren.

Kiesraad

Als de verkiezingen voor de Tweede Kamer op 12 september plaatsvinden, kunnen nieuwe politieke partijen hun naam tot en met 18 juni registreren. Dat meldde de Kiesraad dinsdag na het debat in de Tweede Kamer. 

Partijen hoeven overigens geen naam te registeren. Zij kunnen ook deelnemen met een blanco lijst. In dat geval krijgen kandidaten alleen een nummer toegekend.

De kandidaatstelling is volgens dit scenario op 31 juli. Op deze dag moeten de politieke partijen die meedoen aan de verkiezingen, hun kandidatenlijsten indienen bij de hoofdstembureaus van de kieskringen waar zij willen deelnemen.

Nederlanders die in het buitenland wonen, hebben in dit geval tot en met 1 augustus om zich als kiezer te laten registreren, aldus de Kiesraad. Dit moeten zij doen bij de gemeente Den Haag.

Volg alle ontwikkelingen in het debat via onze live-blog