DEN HAAG - Voormalig politica en oprichter van Trots op Nederland Rita Verdonk is niet van plan weer terug te keren in de landelijke politiek nu zich weer nieuwe verkiezingen aandienen.

Dat zei ze dinsdag desgevraagd. Ze nam in november vorig jaar afscheid van de politiek, omdat ze zich wilde richten op haar eigen bedrijf en op het thuisfront.

Ze staat nog steeds achter dat besluit. Door de plotseling opgelaaide verkiezingsstrijd voelt ze het niet kriebelen om opnieuw een actieve rol op zich te nemen. ''Ik ben wel benaderd om iets te doen, maar ik doe het niet.'' Ze is en blijft wel lid van haar partij, die ze nog van advies voorziet.

Verdonk sluit niet uit dat Trots op Nederland meedoet aan de komende verkiezingen voor een nieuwe Tweede Kamer. Volgens haar is er begin mei een algemene ledenvergadering.

Ze zou het een goede zaak vinden als de partij, die nu wordt geleid door een interim-bestuur, besluit mee te doen. ''De plannen die we eerder maakten, liggen er nog. Als er goede mensen zijn om op de lijst te staan, kunnen ze het zo doen. We zijn een keurige rechtse partij'', aldus Verdonk.

Verdonk (56) was tussen 2003 en 2006 minister voor Vreemdelingenzaken en Integratie namens de VVD. In 2006 kwam ze in de Tweede Kamer. De VVD zette haar in september 2007 uit de fractie, waarna ze haar eigen beweging begon.

Alles over de kabinetscrisis in ons dossier