DEN HAAG - Een meerderheid in de Tweede Kamer wil een besluit over de nieuwe bijstandswet tot nader orde uitstellen.

Van een groot deel van de oppositie was al bekend dat zij de behandeling van de Wet werken naar vermogen (WWNV) van staatssecretaris Paul de Krom (Sociale Zaken) wilde opschorten na het mislukken van de Catshuisonderhandelingen.

Nu laat ook PVV-Kamerlid Leon de Jong aan NU.nl weten het onderwerp 'controversieel' te willen verklaren. Dat wil zeggen dat er tot aan de verkiezingen niet meer over besloten wordt.

Het besluit is een forse tegenvaller voor De Krom en voor de coalitie, aangezien de wet gepaard ging met een stevige bezuiniging van zo'n 1,8 miljard. Vorige week is er nog meer dan een etmaal over vergaderd, deze week zou er over de wet gestemd worden in de Tweede Kamer.

Premier Rutte zei dinsdag tijdens het debat over kabinetscrisis dat De Krom achter de schermen aan het inventariseren is hoe er alsnog een meerderheid kan worden gevonden.

Deze Wet werken naar vermogen (WWNV) bundelt een aantal sociale regelingen, waaronder de uitkeringsregeling voor jonggehandicapten (Wajong), de sociale werkvoorziening (WSW) en de bijstand.

De wet, die was opgenomen in het regeerakkoord, moest meer mensen aan het werk krijgen en de uitkeringafhankelijkheid verminderen.