DEN HAAG - De PVV beëindigt de gedoogcoalitie met CDA en VVD met "bloedend hart". "Ik kon niet anders", aldus fractievoorzitter Geert Wilders.

Dat zei hij tijdens het debat in de Tweede Kamer over de kabinetscrisis die is ontstaan nadat PVV, CDA en VVD niet tot een akkoord over nieuwe bezuinigingen konden komen.

Volgens Wilders is de PVV niet aan het "pluche blijven plakken" in het belang van Nederland.

"We kiezen voor Henk en Ingrid, voor onze eigen ideeën, en voor Nederland", aldus de partijleider.

"Wij, als PVV, zijn anderhalf jaar een trouwe gedoogpartner geweest en hebben serieus onderhandeld. Het getuigt juist van moed om dan een rechte rug te houden en nee te zeggen tegen een pakket dat slecht is voor Nederland."

Slob

Wilders kondigt aan dat hij op een stevige, maar eerlijke manier het debat zal voeren, in antwoord op de vraag van Arie Slob (ChristenUnie) hoe de PVV zich in de toekomst zal gedragen.

Behalve Slob, voelde overigens geen van de fractievoorzitters de drang om Wilders te bevragen over de stukgelopen onderhandelingen in het Catshuis.

Verkroppen

CDA-fractievoorzitter Sybrand van Haersma Buma kon het laten knallen van het Catshuisoverleg door Wilders nog steeds niet verkroppen. ''Hij durfde het akkoord niet te verdedigen. Het akkoord dat hij zelf had uitonderhandeld," aldus Van Haersma Buma tijdens zijn bijdrage in het debat.

"Wij zagen collega Wilders later die middag zeggen dat hij zijn rug recht had gehouden. Vreemd: wij hadden twee uur eerder alleen maar slappe knieën gezien.''

Volg de ontwikkelingen tijdens het debat ook via ons liveblog (gesloten)

Lees alles over de kabinetscrisis

Volg dit nieuws op Twitter via NUlive