DEN HAAG - Premier Rutte wil de verantwoordelijkheid nemen voor het mislukken van zijn kabinet.

Dat laat hij dinsdag weten tijdens het debat over de kabinetscrisis.

"De onderhandelingen stonden onder mijn leiding, het kabinet staat onder mijn leiding en de politieke samenwerking stond onder mijn leiding", aldus Rutte.

Hij stelde tijdens het debat 12 september voor als verkiezingsdatum.

Mislukt

De oppositie viel de premier en coalitiepartijen VVD en CDA stevig aan om de mislukte samenwerking met de PVV. Rutte bleef echter herhaaldelijk de beslissing om met de partij van Wilders in zee te gaan verdedigen.

Volgens Rutte is er anderhalf jaar goed met Wilders samengewerkt en lag er een akkoord. Hij sprak van een 'totale verandering' op zaterdagochtend.

De premier stelde dat Nederland nu grote risico's loopt op het gebied van de staatsfinanciën en de financiële markten.

Onzalig

D66-leider Alexander Pechtold liet weten dat het 'onzalige avontuur' met de PVV niets heeft opgeleverd. "U staat hier met lege handen", aldus Pechtold tegen VVD-fractievoorzitter Stef Blok. Jolande Sap (GroenLinks) eiste excuses voor de 'puinhopen van een rechts experiment'.

Tijdens het debat stelde Blok dat 'de klus nog niet klaar is'. Hij wilde echter stoppen met terugkijken 'en zo snel mogelijk stappen ondernemen om Nederland uit de crisis te krijgen'. Hij stelde dat de afgelopen anderhalf jaar wel degelijk goed is besteed.

CDA-fractievoorzitter Sybrand van Haersma Buma staat net als Blok nog steeds achter het besluit om in 2010 de samenwerking met de PVV te beginnen. "De keuze van toen was de politieke situatie van toen."

Bloedend hart

PVV-leider Geert Wilders stelde in het debat met 'bloedend hart' afscheid te nemen van de politieke samenwerking. "Maar ik kon niet anders", aldus de PVV'er.

"Mijn loyaliteit ligt in de eerste plaats in Nederland en niet in Brussel. Ik denk er niet lichtvaardig over. Ik doe dit met pijn in het hart."

Volgens hem maakt de bezuinigingsoperatie van 14 miljard 'meer kapot dan je lief is'.

Zwartepiet

Wilders vindt het niet terecht dat hij 'flink de zwartepiet' heeft gekregen voor de breuk. "Het is juist een blijk van moed dat we onze rug recht hebben gehouden en Nederland hebben behouden voor een hoop ellende."

Van Haersma Buma was dit niet met hem eens. "Vreemd: wij hadden zaterdag alleen maar slappe knieën gezien.''

Nader debat

Donderdag debatteert de Tweede Kamer op initiatief van de ChristenUnie over het pakket noodmaatregelen dat het kabinet naar Brussel zal sturen. Rutte maakte tijdens het debat bekend dat het kabinet met een voorstel zal komen in aanloop naar dat debat.

Dit voorstel zal dinsdag of woensdag naar de Kamer worden gestuurd. Volgens de premier heeft het CPB de initiatieven vanuit de Kamer donderdagmiddag pas doorgerekend.

Deadline

De Europese Commissie stelde 30 april als deadline voor een noodpakket om het begrotingstekort terug te dringen van 4,7 procent naar 3 procent.

Rutte hield de Kamer voor dat de Europese Commissie geen clementie met Nederland zal hebben als de 3 procent niet gehaald wordt. "De boetes zullen oplopen tot 1,2 miljard per jaar."

Wel zei hij blij te zijn dat een meerderheid in de Kamer ook medeverantwoordelijkheid te willen nemen.

Bedankt

Van Haersma Buma haalde tijdens het debat stevig uit naar partijen die niet al komend jaar op 3 procent uit willen komen.

"Bedankt meneer Wilders, bedankt meneer Samsom, bedankt meneer Roemer, mede namens de AOW'ers", zei Van Haersma Buma. "PVV, SP en PvdA willen de schuldencrisis uit komen door extra schulden te maken."

Volgens hem gaan ook ouderen het merken als het tekort volgend jaar niet uitkomt op 3 procent. PvdA-leider Diederik Samsom reageerde dat de plannen van de PvdA uiteindelijk beter zijn voor de economie en staatsfinanciën op langere termijn.

Volg de ontwikkelingen in ons liveblog (gesloten)

Volg tweets over dit debat

Lees alles over de kabinetscrisis