AMSTERDAM - Hero Brinkman gaat met een eigen lijst meedoen aan de verkiezingen.

Dat maakt hij dinsdag bekend. De naam van de nieuwe partij maakt hij dinsdagavond bekend bij Pauw en Witteman. Hij zegt drie opties in zijn hoofd te hebben.

Brinkman wil 'voor de burger staan' en niet voor 'Europa en meer regels'. "Ik wil maximaal ruimte geven aan de burger door de belasting te verlagen. Dat leidt tot economische groei. Zo kunnen we de crisis aan", stelt hij in een verklaring.

Brinkman, die zich recent heeft afgescheiden van de PVV-fractie, sloot eerder niet uit dat hij zich bij een bestaande partij zou aansluiten.

Dinsdag werd bekend dat een meerderheid van de partijen in de Tweede Kamer voor het houden van verkiezingen na de zomer is.

Compleet anders

Brinkman zei dat zijn partij ''compleet anders'' zal zijn dan de PVV. De PVV van Geert Wilders heeft zijn kans in de regering gehad en die is nu verkeken, aldus Brinkman.

Hij wil het stokje van de PVV gedeeltelijk overnemen, maar zal een andere toon aanslaan, ''één die realistisch en haalbaar is''. Volgens hem heeft de aanhang van Wilders absoluut door dat de PVV de boel uit handen heeft laten vallen.

Brinkman stapte ruim een maand geleden uit de PVV-fractie en vormt sindsdien een eenmansfractie. Hij voelde zich gedwarsboomd in zijn pogingen meer democratie te brengen binnen de PVV.

Democratisch

Ook zag hij bij de PVV een tendens om mensen weg te zetten. Zo had hij grote moeite met het PVV-meldpunt voor klachten over Midden- en Oost-Europese migranten.

Brinkman belooft dat zijn partij binnen 2 jaar een democratische partij is, dus met leden én een jongerenafdeling. Hij wil zich vooral richten op jongeren en ouderen, omdat die twee groepen het volgens hem hard te verduren hebben gehad.

Ook mikt Brinkman zich specifiek op zzp'ers (zelfstandigen zonder personeel) en het midden- en kleinbedrijf. ''Dat is de motor van de economie'', aldus Brinkman. Volgens hem moeten de belastingen omlaag om die motor aan te jagen.

Lees alles over de kabinetscrisis

Volg dit nieuws op Twitter via NUlive

Eigen lijst Hero Brinkman