AMSTERDAM - De PvdA houdt niet langer vast aan verkiezingen voor de zomer en pleit nu voor een stembusgang na de zomervakanties.

Dat meldde PvdA-leider Diederik Samsom maandag.

Daarmee is het vrijwel zeker dat de verkiezingen in september worden gehouden. Meest genoemde datum is 5 september.

Maandag bleek na overleg tussen de fractievoorzitters en Tweede Kamervoorzitter Gerdi Verbeet nog dat een kleine meerderheid van VVD, PvdA en SP (samen 76 zetels) verkiezingen wilde houden op 27 juni, vlak voor de zomervakantie.

Kleinere partijen als de ChristenUnie en voormalig PVV'er Hero Brinkman waren daar fel op tegen. 

Kabinet

Nu is een Kamermeerderheid dus voor verkiezingen na de zomer. Uiteindelijk bepaalt het kabinet de datum van de verkiezingen.

Premier Mark Rutte legt dinsdag om 14 uur in de Tweede Kamer een verklaring af over de val van zijn kabinet en het mislukken van het Catshuisoverleg. Daarna gaat de Kamer met hem in debat.

Gebaar

Samsom wil een gebaar maken naar die partijen. ''Gisteren leidde een verschil van opvatting over wat de beste datum voor verkiezingen zou zijn, tot een afzichtelijk schouwspel."

De PvdA zou nog steeds liever verkiezingen voor de zomer hebben, "om daarmee de periode van impasse zo kort mogelijk te houden", aldus Samsom.

"Maar het laatste dat mijn fractie zou willen is dat we de moeilijke periode die voor ons ligt, beginnen met een valse start over de verkiezingsdatum. Laten we dus de handen ineen slaan. We houden verkiezingen begin september en vragen het demissionaire kabinet die te organiseren. Nederland moet verder. Er is al te veel tijd vermorst.''

'Verstandig'

Tweede Kamerlid Hero Brinkman, die zich recent afscheidde van de PVV, vindt het een ''verstandig besluit van de PvdA'' om niet langer vast te houden aan verkiezingen voor de zomer. Dat zei hij dinsdag in een eerste reactie.

Ook ChristenUnie-Kamerlid Joël Voordewind spreekt van een ''verstandige draai''. Wel vindt hij dat het beter was geweest als de PvdA dit eerder had ingezien. ''Landsbelang voorop in plaats van partijbelang'', twittert hij.

D66-leider Alexander Pechtold vond de tijd zelf veel te kort en is dan ook blij met het besluit van de PvdA. "Dit is een teken van realisme van de PvdA", aldus Pechtold.

Voorbereiden 

De SP vindt nog steeds dat er zo snel mogelijk verkiezingen moeten komen, het liefst voor de zomer. ''Maar ik kan ook tellen. Dus wij gaan ons nu voorbereiden op verkiezingen in september'', zei SP-leider Emile Roemer dinsdag.

Lees alles over de kabinetscrisis

Zes vragen over de kabinetcrisis

Volg dit nieuws op Twitter via NUlive