AMSTERDAM - Een commissie onder leiding van oud-vicepresident van de Raad van State Herman Tjeenk Willink gaat toezien op het gedrag van politici en bestuurders binnen de PvdA.

Dat zegt partijvoorzitter Hans Spekman deze week in Vrij Nederland.

Prominenten of oudgedienden die zich schuldig hebben gemaakt aan zakkenvullerij of vriendjespolitiek moeten 'een draai om de oren krijgen', vindt hij.

"Als dat niet helpt, moeten we mensen die zich misdragen uitsluiten van vertegenwoordigende functies namens de PvdA. In het uiterste geval moeten ze worden geroyeerd."

Herfkens

In het interview noemt hij als voorbeeld oud-minister Eveline Herfkens, die als functionaris van de Verenigde Naties bijna drie ton aan huursubsidie opstreek voor een appartement in New York. "Dat ging alle perken te buiten", aldus Spekman. Volgens hem is ze inmiddels geen lid meer van de PvdA. "Daar ben ik blij mee. Wat zij deed, was zelfverrijking van de ergste soort."

Spekman vindt daarnaast dat burgemeester van Tilburg Peter Noordanus en zijn echtgenote Susan Baart, beide voormalig toezichthouder bij Vestia, niet kritisch genoeg zijn geweest over de woningcorporatie. Dat kan volgens hem 'moreel niet door de beugel'.

PostNL

Ook voormalig premier Wim Kok en Jacques Wallage krijgen flinke kritiek van Spekman. Hij noemt het 'onuitstaanbaar' dat zij hebben ingestemd met flinke bonussen voor de directie van PostNL. In dergelijke gevallen horen commissarissen met een PvdA-achtergrond op te stappen, vindt Spekman.

Spekman zegt verder een voorkeur te hebben voor een coalitie met SP en CDA. Partijleider Diederik Samsom stak maandag echter een hand uit naar de VVD.