DEN HAAG - PvdA-voorzitter Hans Spekman heeft een voorkeur voor een coalitie PvdA, SP en CDA.

Dat zegt hij in een interview met Vrij Nederland.

Deze coalitie heeft wat hem betreft de voorkeur boven een paarse coalitie met VVD, GroenLinks en D66.

"Ik hou niet van strategisch gekonkelefoes. Ik ga me niet anders voordoen dan ik ben alleen maar om de deur naar een nieuw paars kabinet open te houden", aldus Spekman.

Integriteitscode

De partijvoorzitter maakt verder in het interview bekend dat voormalig vicepresident van de Raad van State Herman Tjeenk Willink voorzitter wordt van een integriteitswerkgroep.

Deze werkgroep moet komen tot een gedragscode waar PvdA-leden zich aan moeten houden.

Spekman wil dat PvdA-bestuurders zich 'sober en dienstbaar' opstellen. Leden moeten elkaar volgens hem aanspreken op zakkenvullerij en vriendjespolitiek.

PvdA'ers die zich misdragen lopen het risico te worden uitgesloten voor vertegenwoordigende functies. In het uiterste geval worden ze geroyeerd.

Ergste soort

In het interview haalt Spekman uit naar oud-PvdA-minister Eveline Herfkens. Zij ontving tonnen huursubsidie toen ze voor de VN in New York werkte.

"Wat zij deed, was zelfverrijking van de ergste soort", aldus Spekman. PvdA-burgemeester Peter Noordanus van Tilburg, toezichthouder bij de in opspraak geraakte woningcorporatie Vestia, heeft gedrag vertoond dat 'moreel niet door de beugel kan'.

Oud-premier Wim Kok en partijprominent Jacques Wallage moeten het ook ontgelden. Spekman vindt het 'onuitstaanbaar' dat zij bij PostNL instemden met bonussen voor de directie. "Ik neem hun dat kwalijk", zegt de partijvoorzitter.