DEN HAAG - De fracties in de Tweede Kamer zijn het diep oneens over de datum voor nieuwe verkiezingen.

Volgens bronnen wil een kleine meerderheid van VVD, PvdA en SP verkiezingen houden op 27 juni, vlak voor de zomervakantie. Kleinere partijen als de ChristenUnie en voormalig PVV'er Hero Brinkman zijn daar fel op tegen.

Dat bleek maandag na overleg tussen de fractievoorzitters en Tweede Kamervoorzitter Gerdi Verbeet.

De fractievoorzitters werden het niet eens over een datum en praten er dinsdag in het debat met premier Mark Rutte verder over. Uiteindelijk bepaalt het kabinet de datum van de verkiezingen.

Verschillende partijen waren teleurgesteld over het overleg. Hero Brinkman was woedend over het gesprek. Volgens hem dreigt de kleinst mogelijke meerderheid in de Kamer de vroege verkiezingsdatum van 27 juni door te drukken, tegen een wens van een grote minderheid in.

Hij vindt dat ''een schande''. Verkiezingen voor het reces zijn voor kleine partijen, die nog veel moeten organiseren, niet haalbaar en daarmee volgens Brinkman in het voordeel van de grote partijen.

Onzekerheid

PVV-leider Geert Wilders pleit voor verkiezingen vlak na de zomer, niet ervoor. Dat zal hij zijn fractie dinsdag voorstellen, zo heeft hij maandag laten weten.

"Hoe langer je wacht, hoe langer de onzekerheid blijft", aldus Pvda-leider Diederik Samsom. "We moeten duidelijkheid scheppen voor de rest van de wereld en voor de kiezer in Nederland."

"Als er op 27 juni verkiezingen worden gehouden dan moeten de partijen op 15 mei de kiezerslijst inleveren. Dat wordt ook voor de PvdA keihard werken. Het wordt een helse klus, maar Nederland staat voor een helse klus."

SGP-fractievoorzitter Kees van der Staaij zei dat dinsdag zal blijken wat de datum wordt. CDA-fractievoorzitter Sybrand van Haersma Buma zei dat er nog geen overeenstemming is.

De ChristenUnie vindt verkiezingen in juni onverantwoord, twittert Kamerlid Joel Voordewind. "Verkiezingen voor de zomer betekent geen begroting voor 2013 en dus het oplopen van de staatschuld."

Marianne Thieme van de Partij voor de Dieren stelt dat verkiezingen op 27 juni paniekvoetbal zouden zijn. ''Geen kans voor nieuwe partijen. Haastwerk'', aldus Thieme.

Kiesraad

De Kiesraad noemt het erg kort dag om de verkiezingen op 27 juni te houden, zoals een meerderheid van de Tweede Kamer zou willen.

De Kiesraad noemt woensdag 5 september ''vanuit verkiezingstechnisch oogpunt de eerste reële datum''. Volgens de raad heeft een eerder tijdstip, zoals 27 juni, ingrijpende gevolgen. Zo hebben nieuwe partijen geen mogelijkheid om met een 'naamlijst' mee te doen omdat de registratietermijn verstreken is. Ze kunnen dan alleen meedoen onder 'nummer'.

Ook voor kiezers in het buitenland komt 27 juni te vroeg omdat kiezers buiten Nederland dan slechts enkele weken de tijd hebben om zich te laten registeren. Ook zouden partijen en gemeenten, met name in het Caribisch gebied, te weinig tijd hebben om zich voor te bereiden.

Lees de reacties

Alle ontwikkelingen op ons liveblog (gesloten)

Lees alles over de kabinetscrisis

Zes vragen over de kabinetcrisis

Volg dit nieuws op Twitter via NUlive