DEN HAAG - De politiek moet de vorming van de Nationale Politie niet uitstellen, ondanks de val van het eerste kabinet-Rutte.

Uitstel zorgt voor een ''bestuurlijke en organisatorische chaos", waarschuwde ACP-voorzitter Gerrit van de Kamp maandag.

De voorzitter vindt dat de politiek het onderwerp niet controversieel moet verklaren en ook moet de Eerste Kamer niet tegen het voorstel stemmen. Gebeurt dat wel, dan ''legt het daarmee de stabiliteit en de veiligheid van burgers in de weegschaal". Bovendien heeft de onzekerheid wat de ACP betreft al veel te lang geduurd.

''Het gesprek mag best worden gevoerd over hoe het nieuwe bestel vorm moet krijgen, maar dat de Nationale Politie er komt is wat ons betreft geen issue meer'', aldus Van de Kamp.

De Eerste Kamer buigt zich half mei opnieuw over het wetsvoorstel.

Cao

Ondertussen ligt er nog altijd het conflict tussen de politiebonden en minister Ivo Opstelten (Veiligheid en Justitie) over de nieuwe cao. Van de Kamp zei dat Opstelten mandaat heeft om daarover verder te onderhandelen. De bonden blijven daarom ook gewoon actievoeren.

Volgens Van de Kamp hebben de bonden daarbij ook nog steeds grote evenementen op het oog. Deze week vinden ledenraadplegingen plaats.