DEN HAAG - Minister Jan Kees de Jager (Financiën) hoopt dat de financiële markten inzien dat Nederland een solide land is en blijft.

Hij zei dat maandag na afloop van de ingelaste ministerraad, naar aanleiding van de ontstane kabinetscrisis. Uiterlijk 30 april ligt er een plan in Brussel, aldus De Jager.

Deze datum wordt door de Europese Commissie gesteld als deadline om met plannen te komen om aan de begrotingseisen te voldoen.

Volgens De Jager heeft Nederland ook in het verleden laten zien solide begrotingsbeleid te voeren.

De Jager wil snel praten met andere partijen over maatregelen. "Ik ga er vanuit dat er meerderheden te vinden zijn", aldus de minister.  "De partijen zijn van de urgentie van de situatie doordrongen." 

Beloop

Volgens De Jager is het in het belang van alle generaties dat de situatie niet op zijn beloop wordt gelaten. "De inzet is er op gericht om de goede naam van Nederland te bewaren."

In 2010 heeft het demissionaire kabinet ook kaders voor bezuinigen gemaakt, benadrukt hij.

Een woordvoerder van Europees Commissaris Olli Rehn (Euro) heeft laten weten dat de Europese Unie er vertrouwen in heeft dat Den Haag zich aan de Europese spelregels houdt, zoals het beperken van het begrotingstekort tot maximaal 3 procent van het bruto binnenlands product.