DEN HAAG - D66-leider Alexander Pechtold wil dat de Tweede Kamer uiterlijk 1 juni een akkoord sluit over een begroting voor 2013.

Hij wil dat 'links en rechts' hun taboes op hervormingen laten varen en stelt voor begin september verkiezingen te organiseren.

"De eerste prioriteit moet nu voor alle partijen zijn om een stevige begroting voor 2013 voor te bereiden, waarmee we aan iedereen het signaal geven dat de politiek niet op z’n handen zit", aldus Pechtold.

"De mensen in het land, onze Europese bondgenoten en de financiële markten. Dat brengt rust in de economie en in het consumentenvertrouwen."

Hij wil dat begonnen wordt met het eerder verhogen van de AOW-leeftijd en dat de WW aangepakt wordt. Volgens de D66'er is het onvermijdelijk om voor de korte termijn de BTW te verhogen.

Pechtold stelt dat 2012 geen verloren jaar mag worden.

"Ik ga er echt vanuit dat geen enkele partij voor de verantwoordelijkheid wegloopt. Daarna is er dan alle tijd en ruimte om flink campagne te voeren, zodat de kiezer voor de stembusgang een helder beeld kan krijgen van de toekomstplannen van iedere partij."