AMSTERDAM - Met zijn besluit de stekker uit de coalitie te trekken heeft PVV-leider Geert Wilders zich niet populair gemaakt bij de ouderenbond ANBO.

Wilders stelde zaterdag dat hij uit het Catsoverleg was gestapt omdat de AOW'ers te hard werden getroffen. Directeur van de ANBO Liane den Haan denkt dat hij de ouderen heeft gebruikt als excuus om de stekker eruit te trekken.

"Er zijn ontzettend veel bezuinigingen ten nadele van ouderen waar hij wel aan heeft meegewerkt", zei Den Haan maandagochtend op Radio 1.

"Van mij had hij de stekker er eerder uit mogen trekken." Nu komt het volgens haar echter ongelegen. "Niemand zit te wachten op een politieke crisis. Op deze manier komt niemand verder." Ze wees erop dat ook andere groepen door de bezuinigingen worden getroffen.

Slechte dienst

VVD-fractieleider Stef Blok stelde zondag in Buitenhof dat Wilders de ouderen een slechte dienst heeft bewezen. Volgens hem gingen de ouderen er op langere termijn juist op vooruit. De pensioenfondsen zouden door de snellere verhoging van de AOW-leeftijd namelijk meer ruimte krijgen.

Den Haan denkt dat het nadeel voor ouderen op de langere termijn inderdaad kleiner zou worden. Toch ziet ze ook een lichtpuntje. "Nieuwe ronde, nieuwe kansen", zei ze over de grote kans dat nieuwe verkiezingen worden uitgeschreven.