DEN HAAG - De ingelaste ministerraad tussen de ministers en staatssecretarissen van het minderheidskabinet van VVD en CDA  is beëindigd.

Volg de ontwikkelingen live

Premier Rutte zal vandaag zijn ontslag aan koningin Beatrix aanbieden, meldden bronnen maandag aan NU.nl en ANP.

De ministers waren sinds 09.30 uur bijeen om te praten over de politieke situatie die is ontstaan nu PVV-leider Geert Wilders de gedoogconstructie heeft opgeblazen en het kabinet-Rutte niet meer kan rekenen op een meerderheid in de Tweede Kamer.

Premier Mark Rutte zal maandag Koningin Beatrix om 14.00 uur op Paleis Huis ten Bosch informeren over de onstane situatie, zo meldt de RVD maandag. Daarvoor zal hij een verklaring afleggen.

Verkiezingen

Rutte zei zaterdag na de breuk in het Catshuisoverleg dat verkiezingen voor de hand liggen. De oppositie dringt daar sterk op aan. De verwachting is dan ook dat Rutte na de ministerraad naar koningin Beatrix gaat om het ontslag van zijn kabinet aan te bieden.

Het staatshoofd kan dan mogelijk later maandag advies inwinnen bij haar vaste adviseurs als de vicepresident van de Raad van State, Piet Hein Donner, en de voorzitters van de Eerste en Tweede Kamer. Mogelijk ontvangt ze ook de voorzitters van de fracties in de Tweede Kamer voor advies.

VVD

De VVD-fractie is unaniem voor nieuwe verkiezingen. De kiezer moet zo spoedig mogelijk aan het woord komen, aldus fractievoorzitter Stef Blok van de regeringspartij maandagochtend na het fractieberaad van de liberalen.

De CDA-fractie komt vanmiddag bij elkaar. De PVV-fractie komt niet bijeen.

Extra fractievergadering

De voorzitters van de fracties komen maandag om 12 uur bijeen om met Tweede Kamervoorzitter Gerdi Verbeet te overleggen over de ontstane politieke situatie. Ze moeten onder meer de agenda van deze week bespreken.

Mogelijk wordt ook gesproken over de rol van koningin Beatrix deze week. De Kamer wijzigde een maand geleden het eigen reglement van orde, wat tot gevolg heeft dat het staatshoofd geen rol meer speelt bij de kabinetsformatie. Of dat in de huidige politieke crisis ook geldt, is nog niet duidelijk.

Verklaring

De verwachting is dat Rutte dinsdag in de Kamer een verklaring aflegt, waarna een debat volgt.

Daarna zal ook heel snel gedebatteerd moeten worden over de vraag welk pakket aan bezuinigingsmaatregelen Nederland voor 30 april bij de Europese Commissie in Brussel inlevert.

Grote schaduw

''Er hangt een grote schaduw boven Nederland. We gaan kijken hoe dit is op te lossen.'' Dat zei minister Gerd Leers (Asiel en Immigratie) maandag voor de ingelaste ministerraad. Hij noemde zijn gemoedstoestand 'niet bepaald vrolijk'.

De bewindslieden van VVD en CDA praten vanaf 09.30 uur over de politieke situatie, nu Geert Wilders de gedoogconstructie heeft opgeblazen en het kabinet-Rutte niet meer kan rekenen op een meerderheid in de Tweede Kamer.

'Niet leuk'

Minister Hans Hillen van Defensie noemde het bij aankomst niet leuk dat het werk nu wordt afgebroken. ''Bij Defensie ging het goed met de ombuigingen. Een knik daarin is niet goed."

"De problemen moeten toch worden opgelost, het is voor niemand makkelijk.''

Duidelijkheid

''De politieke situatie is natuurlijk erg voor ons land'', aldus minister Melanie Schultz van Haegen van Infrastructuur. ''Er is geen duidelijkheid hoe het er nu economisch voorstaat. We gaan kijken hoe we snel duidelijkheid kunnen bieden.''

Staatssecretaris Frans Weekers van Financiën sprak van een turbulent weekeinde. ''Het is buitengewoon jammer dat het is misgelopen'', gaf hij aan.

Uri Rosenthal, minister van Buitenlandse Zaken: ''Het is jammer, doodzonde. Nu gaat het om het landsbelang.''

Informateur

Er moet zo snel mogelijk een onafhankelijk informateur benoemd worden, bij voorkeur gekozen door de Tweede Kamer. Dat gaat GroenLinks-leider Jolande Sap voorstellen tijdens een debat dat waarschijnlijk dinsdag plaatsvindt, zo zei ze maandag tegen het RTL Z Nieuws.

Sap verwacht dat het kabinet maandag haar ontslag gaat aanbieden en ze hoopt dat er zo snel mogelijk nieuwe verkiezingen komen. Maar in de tussentijd moeten partijen in de Kamer wel worden gepolst door een informateur over hoe nu verder.

Sap geeft aan dat er met haar partij GroenLinks zeker te praten valt over de begroting voor 2013. ''We zitten in een enorme politieke crisis, iedereen moet nu zijn verantwoordelijkheid nemen’’, aldus Sap. Onderwerpen als pensioenen, de AOW-leeftijd en de woningmarkt zijn volgens haar zeker bespreekbaar.

Volg de ontwikkelingen live

Lees alles over de kabinetscrisis

Zes vragen over de kabinetcrisis

Volg dit nieuws op Twitter via NUlive