DEN HAAG - PvdA-leider Diederik Samsom is bereid na de verkiezingen te regeren met de VVD van premier Mark Rutte, bijvoorbeeld in een paars-plusvariant. 

Samsom zei dat zondagavond in de tv-rubriek Brandpunt. ''Ik ben tot alles bereid, als iedereen over zijn schaduw heen wil springen.''

Samsom wil dat na de verkiezingen snel een nieuw kabinet wordt gevormd, liefst in 14 dagen. Dan kan snel worden begonnen met een nieuwe begroting voor 2013.

Besprekingen over paars-plus, met VVD, PvdA, D66 en GroenLinks, liepen na de vorige verkiezingen in 2010 stuk, waarna VVD en CDA met de PVV in zee gingen. Op basis van de huidige peilingen zou paars-plus opnieuw mogelijk zijn.

Snel

Samsom wil dat na de verkiezingen snel een nieuw kabinet wordt gevormd, liefst in 14 dagen. Dan kan snel worden begonnen met een nieuwe begroting voor 2013. In de aanloop van de verkiezingen wil Samsom samenwerken met de andere partijen in de Tweede Kamer om Nederland uit de crisis te helpen. ''Ik zal niet op mijn handen blijven zitten.''

Samsom voegde er aan toe dat een begrotingstekort van 3 procent volgend jaar, zoals de EU van Nederland eist, voor hem niet hoeft. De PvdA vindt dat te snel bezuinigen de economie te zeer aantast. Ze pleit ervoor om het tekort pas na 2013 onder de EU-limiet te brengen.