AMSTERDAM - PVV-leider Geert Wilders geeft Brussel op een leugenachtige manier de schuld van de mislukte Catshuisbesprekingen. 

Dat zegt eurocommissaris Neelie Kroes zondag op de website van het Financieele Dagblad. De VVD-politica is 'geschokt' door het einde van de onderhandelingen.

Kroes is kwaad dat Wilders met een beschuldigende vinger naar Brussel wijst. De PVV-voorman wees zaterdag vele malen naar de in zijn ogen te starre regels die een begrotingstekort van maximaal drie procent zouden voorschrijven. "Het gaat niet om het uitvoeren van de Brusselse regels en we spreken niet over een Brussels dictaat", stelt Kroes daar tegenover.

Duidelijke beslissing

"Het is van de Nederlandse regering zelf een heel duidelijke beslissing geweest om hiernaar te willen streven", vervolgt Kroes. "Dan kun je niet zeggen: dat doet Brussel. Het omgekeerde is eerder waar. Het is juist Nederland dat er zo overtuigd van is - en terecht - dat er iets gedaan moet worden aan de duurzame financiering in heel Europa."

De oud-minister vindt het 'onverantwoord' dat het overleg tussen regeringspartijen CDA en VVD en gedoogpartner PVV spaak is gelopen. "Als je dan ziet hoe de gedoogpartner bezig is de verkiezingsstrijd nu al met absoluut foute en leugenachtige berichten te larderen, dan maak ik me grote zorgen."

De harde begrotingsnormen waren primair een Nederlands idee, weet Kroes. "Nederland heeft het voortouw genomen in deze discussie. En wij zijn in Brussel met z'n allen achter Nederland gaan staan en we hebben gezegd: dat is een goed plan."

Reactie Wilders

PVV-leider Wilders vindt het ''echt ongelooflijk hoe de VVD en het CDA de afgelopen 24 uur aan het zwartepieten en spinnen'' zijn tegen de PVV.

''Nu Kroes ook weer voluit. Ik ga dat niet terugdoen. Ik ga geen goedkope verwijten terug maken, maar hou me graag bij de inhoud'', stelde Wilders zondagavond in een reactie.

Hij benadrukte opnieuw dat het hele pakket, inclusief de cijfers van het Centraal Planbureau (CPB), onacceptabel was. ''Vasthouden aan de Europese wurggrens van 3 procent tekort in 2013 is onverstandig, want dat kost economische groei, leidt tot meer werkloosheid en koopkrachtverlies, vooral voor AOW'ers. Dat gaan we dus niet doen. Wat ze ook allemaal goedkoop zwartepieten'', aldus Wilders.

Wat hem betreft wordt 'minder Europa' en 'meer baas in eigen land' het thema van de verkiezingen. ''We laten onze ouderen niet betalen voor de frauderende Grieken.''

Olli Rehn

Eurocommissaris van economische zaken Olli Rehn zegt overigens dat Nederland de norm van drie procent volgend jaar gewoon moet halen. Een woordvoerder laat aan het FD weten dat Rehn wel eerst afwacht met welke plannen het kabinet komt. "Wij hebben begrepen dat de twee regeringspartijen van plan zijn hun inspanningen voort te zetten."

Minister van Financiën Jan Kees de Jager (CDA) moet binnen een week een 'stabiliteitsprogramma' inleveren in Brussel. Daarin moet duidelijk staan wat de streefcijfers voor de komende jaren zijn.

Partijgenoot premier Mark Rutte treft volgens Kroes geen blaam. "Als je gedoogpartner niet betrouwbaar is, dan houdt alles op. Rutte heeft gedaan wat hij kon."