AMSTERDAM -  Een meerderheid van de Nederlandse kiezers wil verkiezingen nu de onderhandelingen tussen VVD, CDA en PVV in het Catshuis stukgelopen zijn.

Dat blijkt uit de laatste peiling van Maurice de Hond die na de breuk in Den Haag gehouden is.

Iets meer dan de helft (53 procent) wil zo snel mogelijk naar de stembus en 15 procent vindt dat het kabinet eerst steun moet proberen te krijgen voor de bezuinigingsplannen voordat er nieuwe verkiezingen worden gehouden.

Premier Rutte noemde na het stuklopen van de onderhandelingen verkiezingen al een voor de hand liggend scenario. De VVD-leider wil maandag eerst afspraken maken met de Kamer om de noodzakelijke maatregelen te treffen.

De kiezers reageren verdeeld op de uitkomst van het Catshuisberaad. Van de onderhandelingspartijen vinden vooral (76 procent) de VVD-kiezers het jammer dat er geen akkoord is. Bij de PVV-kiezers ligt dat percentage op 40 terwijl een derde juist blij is dat de partijen er niet uit zijn gekomen.

Schuld

De schuld voor het mislukken van de onderhandelingen wordt door bijna de helft van de kiezers bij Wilders gelegd. VVD- en CDA-kiezers doen dat voor het overgrote deel. Premier Mark Rutte en vicepremier Maxime Verhagen legden de schuld ook bij de PVV-leider. Volgens Verhagen was de hoop op een akkoord door Wilders ''de grond in geboord''

PVV-kiezers vinden dat Rutte en Verhagen of alle drie schuldig zijn aan de mislukking.

Een meerderheid van alle kiezers neemt het de politieke leiders kwalijk dat ze er niet uitgekomen zijn. Twee derde is het eens met de stelling "Ik krijg schoon genoeg van al die partijpolitiek". Kiezers van alle partijen zijn het  in meerderheid daarmee eens.

AOW

Geert Wilders staakte zaterdag de onderhandelingen omdat hij vindt dat het bezuinigingspakket dat voorlag in het Catshuis, de ouderen zou benadelen. Verder zou het pakket de economie schaden en de werkloosheid laten oplopen.

Het verschil in oordeel over de bezuinigingen tussen de onderhandelingspartijen blijkt ook uit de peiling. Zo is 83 procent van de PVV-kiezers het eens met de stelling dat VVD en CDA de AOW-ers meer hadden moeten ontzien. Bij kiezers van de VVD en CDA is dat respectievelijk 33 en 32 procent.

Tekort

Op de vraag of het begrotingstekort in 2013 naar 3 procent teruggebracht moet worden zijn er duidelijke verschillen tussen de kiezers van de partijen. Bij de PVV- en SP-kiezers vindt meer dan 85% dat het niet zou moeten gebeuren. Bij de PvdA en Groenlinks is dat ongeveer twee derde.

Een meerderheid van de kiezers is het met Wilders eens dat Nederland in 2013 minder moet bezuinigen dan Europa wil. De PVV’er zegt dat de eis van de Europese Unie onzinnig is.

Zetels

De verdeeldheid van de kiezers blijkt ook uit de meningen over de mogelijke regeringscombinaties die men zou willen. Geen enkele combinatie scoort meer dan 20 procent.  Met de score van vandaag is het alleen zo dat een combinatie met zowel VVD als SP erin een regering zou kunnen opleveren van 3 partijen (met PvdA, PVV of D66 erbij). 

Hier meer over de zetelverdeling en de mogelijke regeringscombinaties

Bekijk alle twitterberichten over de Catshuiscrisis op NUlive