DEN HAAG - Volgens CDA-fractievoorzitter Sybrand van Haersma Buma is Nederland "de grote verliezer" nu de onderhandelingen in het Catshuis zijn stukgelopen.  

"Wilders stelt 16 miljoen Nederlanders teleur", zei hij zaterdag. “We staan hier allemaal met lege handen."

Grootste pijnpunt vindt Van Haersma Buma dat vrijwel het hele akkoord al rond was. "Alle beslissingen waren genomen. We hadden afspraken over de WW, over de eigen bijdrage in de zorg, de hervorming van de woningmarkt. De hypotheekrente zou op de schop gaan."

"We waren zelfs al bezig te praten over de presentatie van het akkoord. Het totaal was verantwoord. Op alle delen was al akkoord bereikt. Maar vandaag zei Wilders dat 'zijn team' het niet wilde."

Blok

VVD-fractievoorzitter Stef Blok stelt dat de kiezer nu aan bod is. "Het eerst volgende moment is september of oktober. Hij neemt het Wilders kwalijk dat het pakket niet rond kwam. “We hebben uitgebreid gesproken. We waren heel ver met een compleet pakket. Ik vind dit onverantwoord."

"Er was nog wel ruimte om met de wens van verschillende fracties iets te doen. De financiële consequenties vielen mee. Wij zullen nu een beroep doen op andere partijen om dringende maatregelen te steunen."

Brinkman

Volgens voormalig PVV-fractielid Hero Brinkman is de zorg die Wilders nu uit voor de ouderen misplaatst. Via Twitter laat hij weten: "Wilders maakt zich druk over AOW' ers. Heeft hij 2 jaar nauwelijks gedaan. PVV levert hardwerkende burger over aan links. Dure Duikpolitiek."

SP-leider Emile Roemer kan zich er wel iets bij voorstellen dat Wilders een streep door het akkoord zet als de koopkracht er fors onder lijdt. "Maar dat had hij natuurlijk kunnen zien aankomen."

Samsom

"We vonden al dat het kabinet op de verkeerde koers zat, dat vindt het kabinet kennelijk ooit, wat ze is haar meerderheid kwijt", reageert PvdA-fractievoorzitter Diederik Samsom.

Hij herhaalde dat hij het minderheidskabinet niet aan meerderheden wil helpen in de Tweede Kamer. Met een demissionair kabinet wil hij wel praten over maatregelen, maar alleen met verkiezingen in het vooruitzicht.

Verkiezingen

Volgens GroenLinks-leider Jolande Sap is het nu tijd voor nieuwe verkiezingen. "Wij zijn bereid onze verantwoordelijkheid te nemen", zei ze voor de camera's van de NOS.

De SGP, bij monde van fractievoorzitter Kees van der Staaij, die het kabinet Rutte vaak aan meerderheden hielp, laat via Twitter weten: "Teleurstellend dat Catshuisoverleg mislukt is. Laat minderheidskabinet snel met stevig crisispakket naar de Kamer komen."

CNV

CNV-voorzitter Jaap Smit zegt dat het mislukken van het Catshuisberaad "geen goed signaal is voor de Nederlandse economie". Hij liet dat zaterdag weten nadat bekend was geworden dat het overleg over nieuwe bezuinigingen tussen VVD, CDA en PVV is mislukt.

"De drie partijen die het kabinet steunden hebben een grote verantwoordelijkheid genomen en het is dan ook aan hen om op korte termijn voldoende en toekomstgerichte maatregelen te treffen. Overleg met sociale partners, waartoe ik eerder heb opgeroepen, hoort daar absoluut bij", aldus de voorzitter van de werknemersorganisatie.

Rutte en Verhagen leggen schuld bij PVV

Wilders: De breuk is definitief

Chronologie van 7 weken Catshuisberaad

Volg reacties op Twitter over dit onderwerp via NUlive

Catshuisberaad mislukt