DEN HAAG - PVV-leider Geert Wilders noemt de onstane breuk in het Catshuisberaad definitief.

Hij vindt dat het bezuinigingspakket dat voorlag in het Catshuis, de ouderen zou benadelen.

Dat zei hij tijdens een persconferentie zaterdagnamiddag, nadat bekend was geworden dat de onderhandelingen zijn stuk gelopen.

"Er lag een pakket dat economische groei zou schaden de komende jaren, de werkloosheid zou laten oplopen, en de koopkracht met name voor AOW’ers fors zou raken",  aldus Wilders (video).

"En dat allemaal om de eis van 3 procent tekort in 2013 te realiseren. Als PVV accepteren we niet dat de ouderen moeten gaan betalen voor de onzinnige Brusselse eisen. Daarom hebben we dit plan als onaanvaardbaar beoordeeld."

 Beelden van de persconferentie van Wilders:

Zwarte-pieten-spel

Wilders noemt het tekenend dat het ‘zwarte pieten-spel’ al is begonnen, verwijzend naar de persconferentie van Maxime Verhagen (CDA) en Mark Rutte (VVD). "We hebben afgesproken dat we pas instemmen als het hele pakket er ligt, en daar ja tegen zeggen."

Wilders noemt het jammer dat het niet is gelukt om tot een akkoord te komen. "Nederland zit niet te wachten op een crisis. Maar wij zouden op een totaal andere manier bezuinigen. We zouden niet tot de 3 procent terug zijn gegaan."

Wel hoopt hij dat "de kiezer zich realiseert dat wij onze rug recht hebben gehouden".

"We zijn over onze schaduw heen gestapt", zegt Wilders in antwoord op de vraag of hij niet de geschiedenis zal ingaan als 'onbetrouwbaar'.

Chronologie van zeven weken Catshuisberaad

Volg de berichten over het geklapte Catshuisberaad op Twitter via NUlive

Catshuisberaad mislukt