DEN HAAG - Premier Mark Rutte en vicepremier Maxime Verhagen leggen de schuld van het mislukken van het Catshuisberaad beide bij PVV-leider Geert Wilders.

''De PVV schrok op het laatste moment terug voor de consequenties van eerder gemaakte afspraken'', zei Rutte.

Zaterdag bleek dat de onderhandelingen tussen VVD, CDA en PVV in het Catshuis zijn mislukt. Het is de drie partijen niet gelukt om met gemeenschappelijke bezuinigingsplannen te komen.

Rutte: Het ontbrak de PVV aan politieke wil (video)

Verhagen

Verhagen was nog veel harder dan Rutte: de hoop op een akkoord is volgens hem door Wilders ''de grond in geboord''. De PVV-leider laat daarmee ''16 miljoen Nederlanders in de steek'', aldus Verhagen.

Vicepremier Maxime Verhagen (CDA) haalde hard uit naar Wilders. De hoop dat de coalitie een krachtig antwoord kan geven op de crisis, is volgens Verhagen door Wilders de grond in geboord.

Verhagen: Wilders loopt weg voor zijn verantwoordelijkheid (video)

In de steek

''Ik kan niet anders zeggen dan dat 16 miljoen Nederlanders vandaag daardoor in de steek zijn gelaten'', zei Verhagen zaterdag na afloop van het mislukte coalitieoverleg. Na 2013 zou er volgens hem bovendien een verbetering tegenover staan.

''Juist in moeilijke economische tijden moeten we vooruit kijken, ook als dat een moeilijke afweging betekent. Maar we moeten het belang van Nederland voorop stellen. Dat is soms pijnlijk, maar wel noodzakelijk. Nu is het helaas duidelijk geworden dat Wilders voor die verantwoordelijkheid wegloopt. Op het allerlaatste moment. Dat hij niet de politieke moed heeft om die maatregelen te verdedigen waarmee hij al had ingestemd: dat is bijzonder betreurenswaardig'', stelde Verhagen.

Beelden van de persconferentie van Rutte en Verhagen:

Wilders: De breuk is definitief

'We staan allemaal met lege handen'

Chronologie van 7 weken Catshuisberaad

LIVE-blog over de politieke crisis (gesloten)

Volg Twitterberichten over dit nieuws via NUlive

Catshuisberaad mislukt