AMSTERDAM - Het beraad in het Catshuis is mislukt. Het is de drie partijen niet gelukt om met gemeenschappelijke plannen te komen.

Dat heeft premier Mark Rutte zaterdag in een persconferentie laten weten. Volgens hem schrok de PVV op het laatste moment terug. "Het ontbrak de partij aan politieke wil", aldus Rutte. "We dachten een akkoord te hebben."

"We waren helemaal klaar. We moesten nog twee knopen doorhakken, en dat hebben we gisteravond gedaan."

Extra vergadering

Rutte heeft extra vergadering van de ministerraad voor maandag aangekondigd om zich op de situatie te beraden. Hij noemt verkiezingen een voor de hand liggend scenario. Hij wil nu afspraken maken met Kamer om noodzakelijke maatregelen te treffen.

De premier heeft de koningin telefonisch op de hoogte gesteld van de situatie.

Verhagen

Ook vicepremier Maxime Verhagen legt de schuld van het mislukken van het Catshuisberaad beide bij PVV-leider Geert Wilders. "De hoop op een akkoord is volgens hem door Wilders ''de grond in geboord''. De PVV-leider laat daarmee ''16 miljoen Nederlanders in de steek'', aldus Verhagen.

CPB

Vrijdag ontvingen de onderhandelaars van VVD, CDA en PVV berekeningen van het Centraal Planbureau over de gevolgen van de bezuinigingsmaatregelen voor onder meer koopkracht en werkgelegenheid.

Zaterdagmiddag rond 1 uur zetten ze hun gesprek voort, maar na ongeveer een uur verliet Wilders het beraad. De andere onderhandelaars bleven in het Catshuis achter.

'Verrassend'

Een ingewijde noemt de gang van zaken ''verrassend''. Volgens hem vielen de CPB-berekeningen ''erg mee'' en waren de koopkrachteffecten beperkt. En voor zover er uitschieters waren voor bepaalde koopkrachtgroepen, zouden die goed te repareren zijn geweest. Het zou gaan om een koopkrachtverlies van 1procent voor de lagere inkomens.

Hoe het nu verder moet is onduidelijk. Nederland moet in 2013 het begrotingstekort onder de EU-limiet van 3 procent te brengen.

Debat

Volgens PvdA-leider Diederik Samsom heeft fractiegenoot Ronald Plasterk een debat aangevraagd over de kwestie. Samsom onderschrijft voor de camera's van de NOS het idee van Roemer: "Zeven weken zitten onderhandelen achter een hek met nul resultaat. Dat betekent maar een ding: verkiezingen." Die zouden volgens hem in september of oktober kunnen plaatsvinden.

Liveblog NU.nl over de politieke crisis

  (gesloten)

Rutte en Verhagen leggen schuld bij PVV

Wilders noemt breuk definitief

Partijen wilden ruim 14 miljard euro bezuinigen

Volg de berichten op Twitter over dit onderwerp via NUlive

Catshuisberaad mislukt