DEN HAAG - Jongerenbeweging G500 gaat niet in op de uitnodiging van Alexander Pechtold om zich bij het partijcongres in Rotterdam te voegen zaterdag.

Dat schrijft Sietse Bakker, campagneleider van G500, in een open brief aan de D66-fractievoorzitter.

G500 wil van jongeren een machtsfactor maken binnen de drie traditionele middenpartijen om zo hervormingen af te dwingen. Het plan is om tijdens partijcongressen meerderheden te forceren.

In een interview met NU.nl antwoordde Pechtold op de vraag of het beter is om je bij D66 aan te sluiten, dan bij G500: “Ze zijn vandaag van harte welkom op het congres. En als ze komen, mogen ze op de eerste tien rijen zitten. Dan schuif ik alle prominenten verder naar achter.”

“Sterker nog, als de hélft komt, krijgen ze ook nog spreektijd op het podium.”

Campagne

Bakker wijst er echter op dat G500 zaterdag zelf een campagne-bijeenkomst heeft. Bovendien vindt hij dat “een partij als D66” de afgelopen jaren niet veel heeft kunnen doen om het “vastgeroeste politieke establishment los te weken”.

“Daarom ook geen partij, maar een beweging”, aldus Bakker, verwijzend naar G500.

Tot slot zegt Bakker te hopen dat VVD, CDA en PvdA ook de eerste rijen van de congreszalen voor G500 vrijhouden. “Want de data van hún partijcongressen, staan al wel in de agenda.”