DEN HAAG - De ChristenUnie en de Staatkundig Gereformeerde Partij (SGP) zullen op lange termijn met elkaar samengaan.

Dat is de overtuiging van voorzitter Peter Blokhuis van de ChristenUnie. 

Hoewel de twee kleine christelijke partijen een verschillende politieke profilering hebben, wordt het volgens hem steeds belangrijker nauw samen te werken om als overtuigde christenen nog herkenbaar te zijn in de politiek.

Blokhuis stelt dat zaterdag in een interview in het Nederlands Dagblad. In mei neemt hij na zeven jaar afscheid als voorzitter van de ChristenUnie.

Belangenclubje

Volgens hem moeten de ChristenUnie en de SGP niet als een belangenclubje de samenleving dienen maar als 'christenen voor Nederland', vindt hij. ''Of willen we - en dan kijk ik ook naar het CDA - doorgaan als drie steeds zwakker wordende stemmetjes?''

Blokhuis verwijst onder meer naar de ontwikkelingen in de achterban van de twee partijen, waar volgens hem in rap tempo sprake is van ontzuiling.

De laatste jaren is de relatie tussen de CU en de SGP volgens Blokhuis enigszins bekoeld, vooral toen de ChristenUnie in de regering zat samen met het CDA en de PvdA. Maar volgens de scheidend voorzitter delen de twee partijen enkele belangrijke thema's zoals de onderwijsvrijheid. ''We hebben elkaar gewoon heel erg nodig.''

Reactie SGP

Partijvoorzitter Maarten van Leeuwen van de SGP ziet een fusie tussen de twee partijen niet als eerste doel, zei hij tegen de NOS.

Hij wijst op de ''accentverschillen" tussen de partijen, waarbij de SGP meer rechts van het midden zit en de ChristenUnie meer links. Wel hoopt Van Leeuwen op meer samenwerking tussen beide partijen, bijvoorbeeld als het gaat om medisch-ethische kwesties en onderwijs.